Ілюстрація REUTERS

Падіння українського ВВП за встановленої владою тривалості карантину до кінця квітня і, можливо, початку травня, становитиме не менш як 5%.

Читайте такожЯк вплине на економіку України коронавірусна криза: прогнози банкіра

Таку думку висловив радник президента України, економіст, член наглядової ради Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко в інтерв'ю Інституту Горшеніна.

Відео дня

«Щоб точно сказати про наслідки, потрібно знати, а як довго буде карантин, а як швидко світ впорається з пандемією. У моєму розумінні, якщо йдеться про термін щонайменше до кінця цього місяця, можливо, із захопленням частини травня, то для мене це означає, що ми дійсно покажемо економічне падіння. Не буде зростання в 3,5%, на який спочатку розраховував уряд. А падіння становитиме за базовим сценарієм близько 5%. То ж нас очікує 8,5% падіння (3,5%, які ми не отримаємо, плюс 5%, на які впадемо)», - сказав експерт.

За його словами, падіння 8,5% для бідної країни, яка повинна показувати зростання на рівні 5%, щоб боротися з бідністю, - це колосальний удар. При цьому Устенко вважає, що за нинішньої ситуації головним є здоров'я населення, а на другому місці вже економіка.

«Перш за все, на чільне місце виноситься здоров'я населення, пройти з мінімальними втратами необхідно саме коронавірус, а не в цілому економічну кризу. Пройти, наскільки це можливо, із швидкими бар'єрами, які зараз будуються, щоб не допустити активного переміщення населення. Загалом, наскільки можливо захистити населення і здоров'я людини. Економіка вже підтягується до того, щоб розв’язати цю проблему зі здоров'ям нації. Для цього вносяться зміни в бюджет, переносяться витрати на важливі сфери», - зазначив Устенко.

Експерт вважає, що перш за все необхідно захистити жителів України, багато з яких залишилися без роботи. При цьому їх затрати залишаються на високому рівні, тому їм потрібно забезпечити швидку і активну соціальну підтримку з боку держави. Крім того, підтримку потрібно надати і незахищеним категоріям населення, які і так живуть на мінімально можливий дохід. Для цього, зазначив Устенко, президент пішов на такий крок, як одноразова виплата 1 тис. грн пенсіонерам, які отримують пенсію менш як 5 тис. грн.

«Паралельно повинна здійснюватися підтримка всім компаніям, які опинилися в такій кризі. Це здебільшого підприємства сфери послуг, якщо вони в кризі, їх треба підтримати. З боку держави можна ввести податкові канікули, відмовитися від нарахування штрафів і пені, з боку НБУ - кредитні канікули і реструктуризацію боргів», - вважає Устенко.

Експерт зазначив, що якщо говорити про окремі галузі, він би віддав перевагу підтримці ФОПів, які забезпечують самозайнятість, що дуже важливо для економіки.

«Якщо ми говоримо про підтримку окремих секторів економіки, то я б сконцентрував її на ФОПах, на малих підприємствах, це ті, хто забезпечують свою самозайнятість. Для того, щоб вони забезпечили самозайнятість, потрібно лібералізувати законодавство щодо будь-якого регулювання їх діяльності. Ставка має робитися на малий бізнес - це самозайнятість, адже за методологією МОП (Міжнародної організації праці - УНІАН) наш рівень безробіття явно перевалить за 10%», - наголосив Устенко.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, який пізніше був продовжений до 24 квітня.

Верховна Рада на позачерговому засіданні 17 березня прийняла закон про пом'якшення ряду вимог податкового законодавства з метою підтримати платників податків на час боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції.