Товарообіг на митниці впав на 5% / фото УНІАН

Товарооборот на митниці за перший квартал 2020 року впав на 5% внаслідок запровадження обмежувальних заходів на території України та сусідніх країн, і у квітні очікується подальше погіршення ситуації.

Читайте такожМитниця відзвітувала за 100 днів роботи: звільнили понад 500 недобросовісних співробітників

Про це повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) за підсумками онлайн-зустрічі з головою Державної митної служби Максимом Нефьодовим.

Відео дня

«Товарооборот за перший квартал упав на 5% у порівнянні з відповідним показником минулого року, тоді як на цей період було заплановано 11,3% зростання. Відповідно, у квітні динаміка буде ще гіршою. Є кілька причин цього - закриття кордонів, падіння цін на основні імпортні товари (бензин, дизель тощо), падіння промислового і споживчого попиту», - йдеться в прес-релізі асоціації.

Як зазначила прес-служба, на думку Нефьодова, недавнє внесення змін до бюджету, яке передбачає деяке скорочення фінансування Державної митної служби, не повинно зачепити плани з реформи, зокрема, підвищення заробітних плат працівникам митниці, які пройдуть переатестацію. Такі програми переатестації почнуться після завершення карантину і мають оновити кадровий склад служби. Водночас витрати на розвиток будуть обмежені, частково перенесені до нового стабілізаційного фонду.

Представники Держмитслужби запевнили бізнес, що запровадження карантину не має відчутно вплинути на терміни впровадження інституту авторизованого економічного оператора (АЕО) і режиму загального транзиту.

«Концептуально митниця рухається за раніше затвердженим графіком. Для режиму загального транзиту вже проходить тестування програмного забезпечення, а проект постанови про АЕО поки що винесено Міністерством фінансів на публічне обговорення», - йдеться в повідомленні.

В ЄБА наголосили, що очільник Держмитслужби сподівається на появу в Україні перших авторизованих економічних операторів вже до кінця року.

Що стосується співпраці Держмитслужби та Служби безпеки України, то Нефьодов повідомив, що відомства намагаються вибудувати конструктивну співпрацю в рамках законодавства. На думку голови митниці, СБУ не повинна здійснювати надмірний тиск на бізнес. Водночас, доки не буде створено спеціальний орган фінансових розслідувань, СБУ буде частково займатися розслідуванням деяких справ, пов'язаних з контрабандою.

Нефьодов також розповів представникам ЄБА, що законопроект про криміналізацію контрабанди підакцизних товарів було направлено в Міністерство фінансів ще в лютому.

«Водночас через зміну міністрів він ще не був узгоджений. Але з цього питання є консенсус органів влади, до того ж ініціативу підтримує Делегація ЄС. Відкритим залишається лише питання про масштаби порушень, за які наставатиме кримінальна відповідальність», - йдеться в повідомленні.

Також бізнес цікавила інформація про роботу пунктів пропуску. Очільник Держмитслужби повідомив, що це питання перебуває поза компетенцією митних органів, але він сподівається, що подальшого закриття пунктів пропуску не буде, оскільки карантинні заходи не повинні обмежувати торгівлю і рух вантажного транспорту.

На запитання про впровадження електронного документообігу та нових електронних сервісів голова Держмитслужби відповів, що осучаснення ІТ-процесів - один з найважливіших компонентів реформи митниці.

«Зараз функціонує інтерактивний портал bi.customs.gov.ua про роботу митниці. Впровадження електронного документообігу вже фіналізували для запровадження в центральному апараті та поступово поширюватиметься на регіони. Для цього необхідно провести навчання співробітників і модернізувати технічну базу, що трохи сповільнюється через карантин. Водночас надзвичайні умови, в яких ми зараз опинилися, можуть стати поштовхом до діджиталізації для інертних державних органів», - наводяться в релізі слова Нефьодова.

Як повідомляв УНІАН, раніше голова Держмитслужби заявив, що розпочата минулого року реформа митної сфери в Україні триває і займе тривалий період, проте вона ніколи не ліквідує контрабанду повністю, але зможе її істотно зменшити.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів у грудні 2018 року прийняв рішення реорганізувати Державну фіскальну службу України шляхом поділу її на державні податкову і митну служби.

За підсумками конкурсного відбору 5 липня 2019 року перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов став керівником Державної митної служби.

Державна митна служба, якій передали відповідні повноваження Державної фіскальної служби, офіційно запрацювала в Україні з 8 грудня минулого року.