Ілюстрація REUTERS

Бюджетний процес в Україні в поточному році буде здійснюватися з урахуванням впливу коронавірусу в коротко - та довгостроковому періоді, враховуючи загальну невизначеність щодо термінів подолання пандемії COVID-19 і масштабів її впливу на світову економіку і, зокрема, економіку України.

Читайте такожВВП впаде на 4,2%: Мінекономіки оприлюднило прогноз щодо наслідків пандемії

Про це йдеться на сайті Міністерства фінансів України.

Відео дня

Зазначається, що розгортання світової коронакризи призвело до введення карантину у більшості розвинених країн світу, що вже призвело до істотного падіння економічної активності у світі, і має глобальний негативний ефект на динаміку світової торгівлі.

"Варіативність економічних прогнозів розвитку різних країн надзвичайно велика. Для України прогнози темпів зміни реального ВВП у поточному році також знаходяться в дуже широкому діапазоні - від зростання на 1% до падіння на 7,5%. При цьому міжнародні фінансові інституції надають прогнози на наступні кілька років: навіть МВФ і Світовий банк дають прогнозні оцінки зростання економік країн світу тільки на 2020 2021 роки", - йдеться в повідомленні.

За інформацією Мінфіну, згідно зі схваленим урядом України прогнозом, на якому ґрунтуються зміни в державний бюджет на 2020 рік, реальний ВВП країни у 2020 році скоротиться на 4,8%. При цьому був оновлений лише прогноз на 2020 рік.

"Висока волатильність на світових фінансових та товарних ринках та значний ступінь невизначеності щодо розвитку світової економіки в поточному році унеможливлює розробку надійного макропрогнозу на 2021-2023 роки, який повинен лягти в основу середньостроковій бюджетної декларації", - відзначають в міністерстві.

Також повідомляється, що стабілізація ситуації з пандемією COVID-19 дозволить розробити більш реалістичні макроекономічні прогнози та дасть можливість їх використовувати для середньострокового бюджетного планування, що, своєю чергою, дозволить підготувати якісний документ про бюджетної політики на середньострокову перспективу.

"Зараз зусилля Мінфіну спрямовані на забезпечення виконання державного бюджету 2020 року, зокрема, фінансування заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом. Схвалені зміни до держбюджету на 2020 рік передбачають спрямування коштів на медичні потреби, допомогу вразливим групам населення, а також підтримку бізнесу. Всі міністерства продовжують аналізувати поточну ситуацію і розробляти кроки щодо мінімізації негативного впливу пандемії COVID-19", - йдеться в повідомленні.

Тому, підкреслили в міністерстві, при розробці проекту державного бюджету на 2021 рік уряд сформує бачення цілей бюджетної політики на середньострокову перспективу.

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Верховна Рада прийняла зміни до державного бюджету України на 2020 рік, які необхідні для боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 і передбачають підвищення бюджетного дефіциту в три рази - до 298 мільярдів гривень.

Згідно з текстом проекту закону на сайті парламенту, після внесення змін доходи держбюджету становитимуть 975,8 мільярда гривень, витрати – 1,266 трильйона гривень, граничний обсяг дефіциту – 298,4 мільярда гривень, обсяг державного боргу – 2,387 трильйона гривень.

Представляючи проект, прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав його пріоритетом фінансування боротьби з коронавірусом, включаючи підвищення витрат на медицину на 16,4 мільярда гривень, пенсійне забезпечення - на 29,7 мільярда гривень, видатки - на 19,5 мільярда гривень.

Водночас він підкреслив, що оновлений проект передбачає фінансування важливих для економіки витрат, включаючи дорожній фонд обсягом 72 мільярди гривень, програми підтримки регіонів і аграріїв, культури, освіти, а також фінансування армії в колишніх обсягах.

Також прем'єр зазначив, що обсяг Фонду боротьби із гострою респіраторною хворобою COVID-19 сктановитиме 64,7 мільярда гривень.

16 квітня голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про внесення змін до Закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік" і направив його на підпис президенту.