Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сподівається на підтримку більшістю депутатів Верховної Ради пакет законопроектів щодо пенсійної реформи, розглянутого сьогодні на засіданні Національної ради реформ при президентові України.

Читайте такожПорошенко доручив уряду восени підвищити пенсії і скасувати їхнє оподаткування

Про це повідомила прес-служба уряду.

Відео дня

Згідно з повідомленням, законопроекти передбачають проведення осучаснення пенсій вже з 1 жовтня і введення автоматичного осучаснення у наступні роки, збереження пенсійного віку та встановлення справедливих виплат залежно від трудового стажу, збереження списку професій з правом пільгового виходу на пенсію та ліквідацію дефіциту бюджету Пенсійного фонду в перспективі 10 років.

"Нарешті ми підійшли до вирішення важливого питання, який став джерелом проблем для людей, які пропрацювали все життя і вийшли на пенсію. Вони завоювали право жити в більш якісних умовах, ніж сьогодні. Ми працювали над цим не один місяць, і знайшли формулу, яка дозволить дати відповідь на ряд запитань, що для 9 мільйонів пенсіонерів", - сказав прем'єр.

За словами Гройсмана, більше 80% українських пенсіонерів незалежно від стажу живуть на мінімальну пенсію, яка на даний час не покриває і половини так званої "споживчої корзини".

"Потрібно було прибрати цю "зрівнялівку" і вивести українських пенсіонерів з-за межі бідності. Це відновлення справедливості. Другий аспект - осучаснення пенсій, виходячи з показника середньої заробітної плати станом на 2017 рік", - підкреслив глава уряду.

Також реформа передбачає скасування оподаткування пенсій, дозволяючи, тим не менше, в перспективі досягти бездефіцитності Пенсійного фонду.

"Ми знайшли формулу, яка дозволить нам в середньостроковій перспективі забезпечити стійку фінансову систему Пенсійного фонду і яка враховує в тому числі детінізацію зарплат працюючих громадян", - сказав прем'єр.

Гройсман висловив надію на те, що пакет законопроектів отримає підтримку більшості народних депутатів у стінах парламенту.

"Сподіваюся, наш пакет законопроектів об'єднає весь зал і набере конституційну більшість голосів, оскільки він в інтересах громадян", - підкреслив глава уряду.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко на засіданні Національної ради реформ 16 червня доручив уряду восени підвищити пенсії, скасувати їх оподаткування, а також скасувати всі обмеження для працюючих пенсіонерів.

Кабінет міністрів 17 травня затвердив законопроект про пенсійну реформу й направив його на розгляд Національної ради реформ при президентові України.

Уряд України в рамках пенсійної реформи планує з 1 жовтня цього року провести підвищення пенсій, яке торкнеться, за попередніми розрахунками, 5,6 мільйона українців на суму від 200 до 1000 гривень, а також скасувати оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.

Пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, однак вводить вимоги до страхового стажу. Для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі не менше 15 років – до 65 років. У той же час, люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Всі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. При цьому урядовий варіант реформи передбачає можливість покупки до 5 років страхового стажу. Якщо б докуповувати страховий стаж за цими правилами можна було зараз, за перший рік треба було б сплатити 16 896 гривень.

Також реформа скасовує призначення пенсій держслужбовцям за вислугу років та запроваджує єдину формулу розрахунку розміру пенсій.