Гетманцев повідомив, що Кабінет міністрів наразі готує пропозиції щодо підвищення певних податків / фото УНІАН, Таня Поляковська

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що Кабінет міністрів наразі готує пропозиції щодо підвищення певних податків.

Про це народний депутат розповів в інтерв'ю виданню "Телеграф".

Він зазначив, що є основні джерела доходів бюджету- податок на доходи фізичних осіб, військовий збір, податок на додану вартість та акцизи.

Відео дня

"Ну і є податок на прибуток. Податок на прибуток навряд чи буде змінюватись у зв'язку з певними особливостями адміністрування, які не дозволяють швидко зібрати гроші. Там складно швидко акумулювати кошти до державного бюджету у зв'язку з річним податковим періодом. З ПДВ і військовим збором таких проблем нема, і з акцизами також", - додав Гетманцев.

Тому зміни будуть стосуватися бюджетоутворюючих прямих і непрямих податків в т.ч. ПДВ, ВЗ та акцизів. Наразі вже передбачено графік щорічного збільшення акцизних ставок на пальне з 1 липня 2024 року по 31 грудня 2027 року.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко у інтерв’ю ЕП заявив, що треба віднайти додаткових 200 млрд грн, адже через затримки з виділенням військової допомоги від партнерів, Мінфіну довелося переміщувати з кінця року видатки з програм грошового забезпечення військових на закупівлю зброї вже зараз. "Розмір цього gap-у становить $5 мільярдів. Важливо, що ці видатки маємо покрити самостійно. Вони досить великі, але в нас є план. Нам потрібно успішно пройти четвертий перегляд місії МВФ, а далі будемо спілкуватися з нашими партнерами і шукати рішення", - наголосив міністр.

При цьому саме таку суму за оцінками колишньої очільниці НБУ, Валерії Гонтаревої, недоотримав бюджет через недбалу роботу Нацбанку.

Так, бюджет втратив біля 200 млрд грн через надмірно високу облікову ставку, яка дозволяла банкам отримувати надприбутки за рахунок самого НБУ. Ці витрати Нацбанку суттєво скоротили його прибуток, який перераховується у бюджет. Крім того НБУ загрався із валютними курсами, штучно завищуючи курс гривні до долара. А це означало нижчі доходи митниці від оподаткування імпорту, та менший обсяг гривні, який отримувало казначейство, обмінюючи валюту з міжнародної допомоги.

За рішення регулятора  доведеться тепер заплатити українцям, яким незабаром підвищать податки.