Ілюстрація REUTERS

Бізнес-спільнота трохи поліпшило оцінку податкової системи України, про що свідчать результати складеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) Податкового індексу, який у листопаді 2019 – березні 2020 року виріс до 2,95 бала з 2,90 в попередньому періоді з 5 можливих, залишившись в негативній площині, в якій він перебуває протягом всієї історії дослідження з 2011 року.

Читайте такожБізнес на карантині: 20% скоротили зарплату, 15% відправили працівників у відпустку, 4% скоротили штат

Про це повідомили в прес-службі ЄБА з посиланням на результати дослідження, проведеного шляхом опитування 105 експертів з компаній-членів асоціації.

Відео дня

"У поточній хвилі опитування гірше податкові та фінансові експерти компаній оцінили якість податкового законодавства України, найкраще - ситуацію щодо фіскального тиску на бізнес», - зазначили в ЄБА.

Згідно з повідомленням, майже половина респондентів, а саме 49%, повідомили про те, що фіскальний тиск на бізнес майже відсутня, а ще 11% експертів взагалі не зіткнулися з цим явищем, тоді як прояви фіскального тиску відчули на собі тільки 24% опитаних у порівнянні з 28% у минулому періоді.

Серед методів тиску, які все ще спостерігаються з боку податкових органів, бізнес назвав необґрунтовані інформаційні запити, пропозиції сплати податків авансом; нарахування спірних штрафних санкцій і обтяжливі перевірки.

Крім того, позитивна динаміка спостерігається також в оцінці експертами якості податкового обслуговування. Зокрема, кількість незадоволених роботою податківців істотно зменшилася до 17% проти 29% у попередньому періоді.

Водночас зросла кількість респондентів, які вказали на задовільний рівень послуг - 51%, тоді як у минулому опитуванні таких було 38%. Ще 32% опитаних зазначили, що задоволені якістю податкових сервісів.

"Очевидно, що задекларований новою Податковою службою перехід від фіскальної моделі роботи до сервісного обслуговування дає свої перші результати. Результати опитування демонструють істотне покращення оцінки рівня фіскального тиску і якості податкових послуг експертами Асоціації. Сподіваємося, що така позитивна тенденція збережеться і під час наступних хвиль дослідження", - наводяться в повідомленні слова заступника директора з представництва інтересів компаній-членів ЄБА Світлани Михайлівській.

Також повідомляється, що традиційно найнижчі оцінки отримали такі складові індексу, як якість податкового законодавства і процес адміністрування податків та складання звітності.

Зокрема, згідно з результатами опитування, вдвічі скоротилася частка задоволених якістю податкового законодавства – до 7% з 15% у попередньому періоді, а кількість незадоволених зросла - до 30%. Ще 63% експертів вважають якість податкового законодавства України задовільним.

Лише 6% опитаних вважають, що чинний податковий режим сприяв розвитку їх бізнесу, тоді як у минулому періоді таких було 11%.

Крім того, тільки 11% респондентів оцінили процес підготовки податкової звітності та адміністрування податків позитивно, зате 34% вважають процедуру обтяжливою.

Серед основних чинників, які негативно впливають на підготовку податкової звітності та адміністрування, експерти в порядку пріоритетності вказали наступні: кількість платежів, недосконалість електронної системи звітності; кількість витраченого на підготовку податкової звітності та сплату податків часу, поспішне введення нових правил і недостатність часу для пристосування до них, а також незрозумілість правил і роз'яснень щодо підготовки податкової звітності та проведення платежів.

"На оцінку якості податкового законодавства не в останню чергу вплинули кризові обставини. Так, підприємці традиційно скаржаться на високі ставки податків і зборів, зокрема на рівень оподаткування оплати праці, складності та постійні зміни. Однак в умовах кризи підприємці очікували більшої оперативності від законодавців і більшої рішучості у питаннях підтримки бізнесу", - цитує прес-служба голови Податкового комітету Асоціації Володимира Котенка.

Як повідомляв УНІАН, у квітні-жовтні 2019 року бізнес-спільнота трохи погіршило оцінку роботи митниць, про що свідчать результати складеного Європейською Бізнес Асоціацією Митного індексу, який знизився до 2,90 бали з 2,98 бала в попередньому періоді з 5 можливих, залишившись в негативній площині.