Повне блокування морського експорту матиме негативний вплив на курс гривні, кажуть в НБУ  / фото facebook.com/MinInfra.UA

Реалізація сценарію з припиненням роботи Зернової ініціативи та, як наслідок, повне блокування морських шляхів матиме негативні наслідки для українського експорту й може посилити тиск на курс гривні.

Про це повідомляють Порти України з посиланням на прес-службу Національного банку України (НБУ).

"Зерновий коридор працює з перебоями, а Росія постійно шантажує світ припиненням його функціонування. Реалізація сценарію з припиненням його роботи матиме негативні наслідки для українського експорту з відповідним зниженням валютних надходжень у країну та можливим посиленням тиску на курс гривні", - прогнозує Комітет із монетарної політики НБУ.

Відео дня

У регуляторі нагадують про підвищені проінфляційні ризики, зокрема, з огляду на безпекову ситуацію і російські теракти проти об’єктів критичної інфраструктури. Так, руйнування дамби Каховської ГЕС, за оцінками НБУ, матиме додатковий внесок у річну інфляцію на рівні 0,3 відсоткового пункту через ускладнення роботи низки підприємств і часткову втрату врожаю овочів.

Нагадаємо, Росія погрожує вийти із зернової угоди після 18 липня. У МЗС України такий сценарій назвали "найбільш вірогідним". Водночас, українська та міжнародна бізнес-спільнота закликали світ не погоджуватися на російський шантаж, і розблокувати українські порти для всіх видів експорту. 

Раніше в Українському національному комітеті Міжнародної торгової палати ICC Ukraine заявили, що розблокування морських портів та розширення номенклатури експорту забезпечить Україні надходження щонайменше $20 млрд на рік та значний приріст ВВП. Крім того, це допоможе українським галузям відновити та наростити виробництво, а також значно знизить тиск на курс гривні і інфляцію.