Рада приступила до створення в Україні Бюро економічної безпеки / REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики затвердив і передав парламенту на розгляд у другому читанні варіант законопроекту про створення Бюро економічної безпеки (Беб).

Читайте такожВерховна Рада створює чергового клону податкової міліції

Таке рішення було прийнято на сьогоднішньому засіданні комітету.

Відео дня

Серед іншого, члени комітету визначилися зі складом конкурсної комісії, яка прийматиме рішення про призначення голови нового органу. До її складу увійдуть дев'ять осіб - по три від Ради національної безпеки та оборони, Верховної Ради й Кабінету Міністрів.

Хто очолить Бюро економічної безпеки

Також Комітет визначився з вимогами до директора Бюро економічної безпеки. Ним може бути громадянин України не молодше 35 років, який має вищу юридичну та/або вищу економічну освіту, зі стажем роботи за спеціальністю не менше 10 років та досвідом на керівних посадах в органах влади, підприємствах, установах та організаціях не менше 5 років.

Комітет не підтримав пропозицію про створення в структурі нового органу центру компетенції або тренінгового центру, а також обов'язкове проходження поліграфа для бажаючих працювати в Беб.

Функції Бюро економічної безпеки

Також пропонується виключити функції розслідування економічних злочинів з компетенції Служби безпеки України, але залишити за СБУ можливість проводити контррозвідувальну діяльність у сфері економіки.

Що цьому передувало

  • 3 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, якими створюється Бюро економічної безпеки, яке здійснюватиме заходи щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави.
  • Народний депутат України Ярослав Железняк в ході подання законопроекту зазначив, що прийняття документа дозволить прибрати всіх правоохоронців від впливу на бізнес.
  • "Нацполіцію, СБУ, податкову поліцію, прокуратуру. Замість цього зробити один аналітичний орган, який буде змушувати бізнес дотримуватися законодавства мовою цифр, а не автоматів. У 2019 році за статтею "ухилення від сплати податків" було заведено 1300 справ на підприємців, і тільки 10 було доведено до вироку", - зазначив він.
  • Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується створити Бюро економічної безпеки, яке здійснюватиме заходи із запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави.