Міністр фінансів підкреслив, що дефіцит бюджету не загрожує співпраці з МВФ / REUTERS

Проект Державного бюджету на 2021 рік, який на сьогоднішньому засіданні затвердив Кабінет Міністрів, передбачає дефіцит 6% валового внутрішнього продукту.

Читайте такожУ Мінфіні назвали головні показники бюджету-2021

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Відео дня

"Дефіцит державного бюджету становить 270 мільярдів гривень. Ми знизили показник дефіциту на 1,5%, з 7,5% цього року до 6%. Ми хочемо вийти на нормальний цикл й знизити залежність від зовнішніх запозичень", - сказав він.

Голова Мінфіну про дефіцит бюджету

За словами Марченка, він не бачить у рівні дефіциту загрозу для припинення співпраці з МВФ, який є основним міжнародним кредитором України.

"Ми з експертами Міжнародного валютного фонду дискутуємо з приводу цього питання. Я вважаю, що у нас незначні розбіжності по дефіциту, вони становлять 0,6%, і ми знайдемо компромісне рішення, тому що це не те питання, по якому потрібно дискутувати, особливо під час кризи, коли 90% країн світу збільшують свій дефіцит, щоб профінансувати свої витрати, дати поштовх економічному розвитку. Ми не можемо скорочуватися й бути білою вороною на цьому тлі", - сказав він.

За рахунок чого фінансуватимуть

При цьому міністр назвав, за рахунок чого планується фінансувати

"Це, в першу чергу, внутрішній ринок запозичень, можливість виходу на зовнішній ринок, співпраця з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та отримання макрофінансової допомоги з боку Європейського Союзу. Ми вважаємо, що рівень дефіциту є розумним, помірним й дає можливість його профінансувати", - сказав він.

Як зазначено в презентованих слайдах, від приватизації планується залучити 6 мільярдів гривень, від МВФ та інших міжнародних фінансових організацій - 43,2 мільярда гривень, розміщення облігацій зовнішніх державних позик – 86,4 мільярда гривень, розміщення внутрішніх державних позик – 549,1 мільярда гривень.

Що цьому передувало

  • Доходи держбюджету – 2021 передбачаються в розмірі 1 трильйон 71,1 мільярда гривень, а витрати – 1 трильйон 350 мільярдів гривень.
  • При цьому дефіцит бюджету передбачається на рівні 270 мільярдів гривень.