Ефективність санкцій проти Росії має бути підвищена, в тому числі, і всередині України, - австрійські ЗМІ

Механізм санкцій в Україні має бути вдосконалений, інакше буде складно переконати західних партнерів їх підтримувати.

Таку думку висловив відомий український адвокат Ростислав Кравець у матеріалі для австрійського видання leadersnet.at.

Він зазначив, що санкції боляче вдарили по російській економіці, проте не зупинили війну. Тому потрібно підвищувати ефективність санкційних механізмів. В тому числі, і в самій Україні.

Відео дня

За словами Ростислава Кравця, західні партнери звертають увагу на непрозорість санкцій, які Україна вводить проти різних компаній, та відсутність вагомих причин для їхнього введення.

"Широке застосування санкційного механізму створило ще одну несподівану проблему. Це помилкове, необґрунтоване включення осіб і компаній до санкційних списків", - уточнює юрист.

Кравець наголосив, що в Україні та на Заході все частіше обговорюється необхідність створення механізму, за допомогою якого запроваджені санкції можна було б оскаржити в судовому порядку, а осіб, помилково включених до списків, вилучити з них. Адже на даний момент ті, хто потрапив під українські санкції несправедливо, фактично позбавлені можливості швидко врегулювати свій статус.

У своїй колонці адвокат зазначає, що наразі Україна запровадила санкції проти понад 10 000 фізичних та юридичних осіб. Україна зацікавлена у розширенні цього списку та підтримці з боку Заходу, однак партнери з Європи та США не поспішають це робити через закритість санкційних процедур.

"Процедура запровадження санкцій самою Україною залежить від непублічних інформаційних матеріалів, які готують українські спецслужби. Саме ці матеріали слугують підставою для запровадження Києвом санкцій проти компаній та фізичних осіб за їхні зв'язки з росіянами. Ці ж матеріали потім можуть бути використані для запровадження міжнародних санкцій", - підкреслює Ростислав Кравець.

На його думку, склалася тупикова ситуація: з одного боку, процес був би прозорішим, якби такі матеріали були оприлюднені, з іншого – це заборонено законом через державну таємницю. В результаті до санкційних списків "помилково" потрапляють випадкові компанії або окремі особи. І західні партнери цілком обґрунтовано підозрюють, що такі "помилки" можуть опинитися у санкційних списках Європейського Союзу та інших західних країн, адже їм невідомі причини потрапляння під санкції тих чи інших компаній.

Відомі українські юристи неодноразово вказували на непрозорість механізму запровадження санкцій і закликали до створення механізму оскарження та виправлення подібних помилок – як всередині України, так і на міжнародному рівні, де також трапляються помилки.

"Механізм санкцій в Україні має не лише підвищити свою ефективність, але й не втратити довіру суспільства та бізнес-спільноти. Це становить не меншу загрозу, ніж, наприклад, постачання зброї та її компонентів до Росії. Адже від довіри значною мірою залежить політика санкцій та її кінцева мета – припинення російської агресії проти України. Прозорість і законність є наріжними каменями опору цивілізованого світу диктаторським режимам", - резюмує Ростислав Кравець.