В Україні може бути двозначна інфляція: що буде з цінами / фото УНІАН

Уже до кінця 2022 року Україні загрожує двозначна інфляція: за песимістичного сценарію - ціни можуть зрости на 40-50%. 

Про це заявив економіст, член Ради НБУ Віталій Шапран, пише "Апостроф".

За його словами, наразі найбільша проблема в українській економіці - заблоковані порти через російську агресію. Країна з сировинним експортом не може сподіватися виключно на сухопутні транспортні коридори: трафік на вивіз завжди в кілька разів перевищуватиме ввезення.

Відео дня

"Для експорту потрібні чи нові потужні залізничні коридори до Гданська (Польща) та Варни (Болгарія), або негайне відкриття портів. Я б волів, щоб уряд уже зараз розпочав будівництво цих транспортних коридорів. І чим швидше вони з'являться, тим менше буде економічного сенсу в подальшому блокуванні південних портів", - наголошує він.

При цьому, за словами експерта, доволі сприятливий сценарій за умови розблокування експорту передбачатиме цьогорічну інфляцію в Україні на рівні близько 20%.

Разом з тим, економічні експерти Сергій Фурса та Ілля Несходовський вважають, якщо вдасться утримати інфляцію, зростання цін очікується на рівні - 20-25% за підсумками року.

Нагадаємо, за прогнозом НБУ, унаслідок війни в Україні очікується падіння Внутрішнього валового продукту більш як на третину та суттєве прискорення інфляції.

Вас також можуть зацікавити новини: