Боротьба з "тіньовою" економікою у регіоні дає результат, повідомила у своєму інтерв’ю начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

За її даними, станом на 1 червня цього року на обліку в органах податкової служби регіону зафіксовано понад 256 тисяч платників податків – це більше показника відповідного періоду минулого року майже на 4 тисячі. Лише у  травні цьогоріч на податковий облік взято 304 юридичні особи та 1 653 фізособи-підприємця. 

Відео дня

"Хтось реєструється вперше, хтось прибуває до регіону. Зростання кількості платників – це один з результатів роботи по викоріненню "тіньових" схем",- констатувала Ганна Чуб.

 Вона також нагадала, що одна з ключових складових "тіньової" економіки – виплати у "конвертах". Так, населення Дніпропетровщини складає понад 3 мільйони громадян, половина з яких – економічно активна. І з цієї економічно активної половини офіційно працевлаштовані 782 тисячі особи. Ще 718 тисяч – тобто, майже половина,- не легалізовані. 

"Така ситуація призводить до значних втрат доходів бюджетів. Проста арифметика: середня заробітна плата по Дніпропетровській області складає 13,5 тисяч гривень. Якби ті 718 тисяч нелегалізованих працівників сплачували податки, до бюджетів щомісячно надходило б додатково понад 1,890 млрд гривень! За рік це – понад 22,6 млрд. Колосальна сума. Варто усвідомити, що сплата податків – це своєрідний суспільний договір. Тут принципово важливо, щоб його виконували усі. Податки служать кожному з нас – ось якою повинна бути головна мотивація платника",- підкреслила Ганна Чуб.

На її переконання, припинити цю практику повинні не тільки державні контролюючі органи і не лише роботодавці. А й – передусім – самі наймані робітники, що погоджуються на "конверти". 

"Люди самі – свідомо чи ні – позбавляють себе соціальних гарантій. Нагадаю, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і роботодавці зобов’язані виконувати норми законодавства",- наголосила Ганна Чуб.

Нагадаємо, Дніпропетровщина вже декілька років поспіль своїми результатами по збору податків суттєво перевершують загальнодержавні показники. За січень-травень ріст надходжень у порівнянні з аналогічним минулорічним періодом склав 128,3%. У абсолютних цифрах Дніпропетровський регіон скерував до бюджетів усіх рівнів (без урахування єдиного внеску) 23, 538 млрд гривень. У тому числі: до Держбюджету –11,239 млрд грн, до місцевих бюджетів регіону – 12,299 млрд гривень.