Фото: minfin.com.ua

Внаслідок банкопаду, який стався в Україні в результаті фінансової кризи 2014-2017 років, було визнано неплатоспроможними 100 банків. Всі вони перейшли під управління Фонду гарантування вкладів, який виводить ці установи з ринку і продає їх активи для розрахунків з кредиторами. З початку 2021 року сума продажу активів збанкрутілих банків становила майже 2 млрд грн, а загалом з початку банкопаду склала близько 30 млрд грн. 

ТОП-5 лотів, проданих з початку 2021 року:

  1. Головний офіс "ВТБ Банку" площею 5 975,3 кв. м разом із земельною ділянкою в самому центрі столиці – на перетині вулиці Пушкінської та бульвару Тараса Шевченка. Ці активи було продано одним лотом за 294,3 млн грн.
  2. Будівля "Родовід банку" площею 6077,1 кв. м у Києві на Подолі, розташована на вул. Сагайдачного, 17. Ціна продажу становила 280,6 млн грн.
  3. Пул кредитів "Дельта Банку" та банку "Фінанси та Кредит", проданий за 269 млн грн.
  4. Портфель кредитів банку "Фінансова ініціатива", частина з яких знаходиться в заставі НБУ, проданий за 148 млн грн.
  5. Готель "Вікторія" "Місто Банку" на узбережжі Чорного моря в Одесі, який продано за 139,3 млн грн.

Продаж активів було здійснено в електронній системі Prozorro.Продажі, яка забезпечує відкритість і прозорість інформації про лоти. 

Відео дня

Всі активи збанкрутілих банків, які виставляються на аукціони, можна розділити переважно на дві категорії: нерухомість та права вимоги за кредитами. Останні складають майже 80% усіх активів і продаються значно складніше нерухомості, оскільки часто ці кредити є беззаставними або зі "сміттєвим" забезпеченням, а також мають прострочку 7-10 років. Однак частина кредитів – працюючі, вчасно обслуговуються позичальниками та є привабливими активами для гравців банківського ринку. 

"Нерухомість зазвичай продається швидко, особливо якщо вона не має юридичних обтяжень. Права вимоги за кредитами – більш складний вид активу. Окрім оплати за лот, він вимагає від інвестора витрат на інвестиційну оцінку, юридичні консультації, судові процеси тощо. Також враховуються ризики, пов’язані з активом. Серед них – затягування судових процесів щодо стягнення заборгованості за кредитом чи застави, втрата цілісності і знецінення з часом предмету застави та інші ризики. Тому в першу чергу, ціна продажу активів на ринку залежить від їх якості", - зазначив партнер, керівник практики реструктуризації KPMG в Україні Юрій Федорів. 

Ринок проблемних активів в Україні створив фактично Фонд гарантування вкладів. Внаслідок банкопаду він отримав у своє управління сотню неплатоспроможних банків та їх активи, які потрібно було продати за конкурентною ціною. Для підвищення ефективності реалізації активів була розроблена система електронних аукціонів Prozorro.Продажі, яка почала працювати з 2016 року. 

"Головні переваги цієї системи – єдині правила гри і рівні умови для всіх учасників аукціонів, прозора конкуренція. Це забезпечує справедливість і відкритість проведення торгів за принципом "усі бачать усе", а також максимальну можливу ціну продажу активу на ринку завдяки конкурентній боротьбі за лот. Участь у торгах можуть брати локальні та іноземні інвестори, фізичні та юридичні особи. Кошти від реалізації активів збанкрутілих банків Фонд гарантування вкладів спрямовує на задоволення вимог їх кредиторів", - розповів директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів Олександр Кульчицький.