Очевидно, що імпортні товари подорожчають / фото ua.depositphotos.com

Вплив зміни офіційного курсу гривні на економіку буде скоріше позитивним, адже таке рішення допоможе стимулювати експорт.

Про це повідомив перший заступник міністра економіки Денис Кудін в ефірі всеукраїнського телемарафону.

"В цілому вплив на економіку буде скоріше позитивний, ми вважаємо, що рішення Нацбанку про перегляд курсу є правильним, оскільки допомагає стимулювати експорт. Експорт, експортна виручка в різні періоди складали від 30% до майже 40% нашого ВВП, це дуже важливий внесок в загальну економічну активність", - сказав Кудін.

За його словами, ситуація, коли внутрішні ціни зросли, а курс гривні, за яким експортери могли обмінювати свою валютну виручку, залишався на попередньому рівні, створювала несприятливі умови для експорту.

"Сьогодні після рішення Нацбанку наші експортери мають більше можливостей, відповідно, ми очікуємо, що таке рішення призведе до більшого притоку валюти в Україну", - наголосив заступник міністра.

Що стосується імпорту, то, за словами Кудіна, очевидно, що імпортні товари подорожчають.

"Тут парадоксальна ситуація: без сумніву, кожен з нас відчує подорожчання імпортних товарів, які закуповуються за валюту. Але, з іншого боку, кожен з нас спостерігає постійне зростання цін, інфляцію, і завдання уряду та НБУ – максимально цю інфляцію приборкати. Як не парадоксально, такий крок, який спрямований на те, щоб вирівняти ситуацію, з одного боку, призведе до зростання цін на окремі товари, а з іншого боку, стримуватиме інфляцію, оскільки скоротиться обсяг попиту на імпортні товари. Тобто українці перейдуть більшою мірою на споживання товарів, виготовлених в Україні", - сказав він.

Заступник міністра зазначив, що для української економіки це буде кращим, оскільки внутрішні виробники зможуть продати більше своїх товарів, і більше грошової маси залишиться в країні, що, відповідно, сприятиме посиленню економічної стійкості України.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк 21 липня підвищив офіційний курс на 25% – до 36,57 грн/дол.

У Міністерстві фінансів зазначають, що ослаблення Національним банком офіційного курсу гривні дозволить залучити до державного бюджету України додаткові 30 млрд грн до кінця року.

Вас також можуть зацікавити новини: