Спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков прокоментував стан української економіки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час підсумкової прес-конференції.

Читайте також"Слуга народу" Третьякова поскаржилася на "замалу" зарплату нардепа

Відео дня

Відповідаючи на питання з приводу економічної кризи у світі та чи бачить він ризики поглиблення кризи, загрози для виконання бюджету і чи продовжиться співпраця України з МВФ, Разумков, зокрема, зазначив, що Україна зараз «живе в реаліях, в яких живе весь світ».

Прогнози

«Якщо ми говоримо мовою цифр, то, якщо я не помиляюся, згідно з прогнозами по Єврозоні, буде спад економіки майже на 9%. І це в цьому році, в наступному році прогнозується зростання на 6%. Тобто, знову ж таки не відновиться. І це призводить до того, що змінюються пріоритети для кожної з держав », - сказав спікер.

Головним таким зміною, за його словами, є переорієнтація на внутрішніх виробників, захист національних інтересів, захист і просування власної економіки держав.

«Однак, я більш ніж чітко розумію, що сьогодні працювати виключно в режимі замкнутої економіки неможливо, і міжнародний рух і фінансів, і капіталу, і промисловості, і товарів мають так само буде зберігатися», - зазначив голова парламенту.

Україна, на його думку, має знаходити «ті можливості, ті ключові точки зростання, які є у нас, які ми можемо використовувати».

Разом з тим Разумков вважає, що в Україні є галузі, які сьогодні потребують додаткової підтримки з боку держави та в залучення додаткових інвестицій.

«Якщо ми говоримо про виконання бюджету, то за останні 1,5-2 місяці ми бачимо позитивний тренд. Якщо до червня виконання бюджету було, якщо не помиляюся, десь 88%, то зараз ми бачимо 92%. Це демонструє те, що економіка потроху виходить з економічної кризи. Однак говорити про те, що ми вийшли повністю, і що ми можемо говорити про серйозне зростання, як і вся Європа, як і весь світ, я думаю, що це, м'яко кажучи, ще рано», - розповів голова ВР.

На його думку, економічна криза, з якою нині зіткнувся світ, можна порівняти тільки з економічними проблемами, які були після Другої світової війни. "На жаль, сьогодні говорити, що ми пройшли гіршу точку, я думаю, теж поки що рано", - підсумував Разумков.

Перспективи виходу з кризи

За його словами, це демонструє те, що економіка потроху виходить з економічної кризи. "Але говорити про те, що ми вийшли повністю, що ми можемо говорити про серйозне зростання, як і вся Європа, як і весь світ, - я думаю, що це, м'яко кажучи, зарано. І економічна криза, з якою ми зіткнулися у світі, - я думаю, що її можна порівняти тільки з економічними проблемами, які ми бачили після Другої світової війни. І на жаль, сьогодні говорити, що ми пройшли саму точку, я думаю, що теж поки рано ", - уточнив голова ВР.

Відновлення після пандемії

Світ не позбудеться коронавірусу, поки не з'явиться безпечна та ефективна вакцина, доступна всім. І відновлення після серйозних економічних наслідків пандемії не почнеться без нового соціального договору між урядами та громадянами, який був би заснований на прозорому, відповідальному і гідному довіри управлінні. Про це заявив економіст Нгозі Ононьо-Івеала. За його словами, вже зараз багато країн борються зі штучним завищенням цін, розпадом ланцюгів поставок і навіть корупцією в процесі закупівель обладнання включно з засобами особистого захисту.