Ілюстрація REUTERS

США повідомили в понеділок, що введуть нові обмеження на експорт до Китаю для того, щоб збройні сили КНР не отримали доступ до устаткування для виробництва напівпровідників та інших технологій.

Читайте такожТрамп тимчасово зупинив імміграцію до США

За новими правилами, американські компанії повинні будуть отримувати ліцензії для продажу певних товарів компаніям у Китаї, які підтримують військових, навіть якщо продукція призначена для цивільного використання. Вони також скасовують цивільне виключення, яке дозволяє експортувати певні американські технології без ліцензії, пише Рейтер.

Відео дня

Відносини США та Китаю останнім часом погіршилися на тлі спалаху коронавірусу.

Правила, які було розміщено для публічного ознайомлення і будуть опубліковані у Федеральному реєстрі у вівторок, можуть вдарити по напівпровідниковій промисловості та продажу запчастин та компонентів для цивільної авіації в Китай.

Зміни, які розширюють список товарів, що потребують ліцензії, торкнуться Росії та Венесуели, але найбільший вплив вони матимуть на торгівлю з Китаєм.

"Важливо враховувати наслідки ведення бізнесу з країнами, які в минулому вже перенаправляли товари, закуповувані в американських компаній, для військових цілей", - сказав міністр торгівлі США Вілбур Росс.

Торговий юрист Кевін Вульф, який базується у Вашингтоні, сказав, що зміна правил для Китаю є відповіддю на його політику злиття військової та цивільної сфер: знаходження військового застосування для цивільних товарів.

Змінені правила також зобов'язують американські компанії декларувати весь експорт до Китаю, Росії та Венесуели, незалежно від вартості.

"Очевидно, що це зроблено для того, щоб дати уряду США більше інформації про типи товарів, які американські експортери надсилають в ці країни і їхнім клієнтам", - сказав Даг Якобсон, юрист, який спеціалізується на торгівлі.

Ще одна зміна в правилах передбачає скасування винятків із цивільних ліцензій для китайських імпортерів і громадян Китаю, а також інших країн, включаючи Україну і Росію. Винятки стосувались деяких інтегральних мікросхем, телекомунікаційного обладнання, радарів, дорогих комп'ютерів та інших товарів.

Адміністрація також представила третю пропоновану зміну, яка зобов'язує іноземні компанії, що відправляють певні американські товари в Китай, запитувати схвалення не тільки у своїх урядів, але й у США.

Міністерство торгівлі не знає економічних наслідків запровадження реекспортної ліцензії та надасть період для дачі коментарів, щоб зібрати інформацію про пропоновану зміну, сказав представник відомства.

Джон Нойфер, президент і голова Асоціації напівпровідникової промисловості, сказав, що галузь стурбована тим, що правила "надмірно розширять контроль над експортом напівпровідників і створять ще більшу невизначеність для нашої галузі у цей час безпрецедентних глобальних економічних потрясінь".