У січні 2022 року Міністерством фінансів було залучено 4 млрд гривень у національній валюті / фото УНІАН Володимир Гонтар

У перші два тижні січня 2022 року за окремими випусками гривневих облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) середньозважена ставка нових розміщень зросла до 12,45%, що майже на 100 базисних пунктів вище середньозваженої ставки первинних розміщень у 2021 році.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

"За рахунок продовження середньозваженої терміновості та підвищення граничних ставок запозичень за окремими випусками середньозважена ставка нових розміщень зросла до 12,45%, що майже на 100 базисних пунктів вище середньозваженої ставки первинних розміщень у 2021 році", - зазначив Данилишин.

Відео дня

Читайте такожРосія будь-якої миті може змінити курс долара - прогноз

Він підкреслив, що за результатами перших двох аукціонів з розміщення державних цінних паперів у січні 2022 року Міністерством фінансів було залучено 4 млрд гривень у національній валюті, у тому числі під час аукціону, який відбувся 18 січня – 119 млн гривень, а також 143,5 млн доларів США.

"Попит з боку потенційних інвесторів у гривневі ОВДП є стриманим, зважаючи на очікування щодо рішення Правління НБУ за процентною ставкою, запланованого на сьогодні, 20 січня 2022 року", - пояснив голова Ради НБУ.

Розміщення єврооблігацій:

  • 26 квітня 2021 року Нацбанк спростив українським компаніям процедуру розміщення єврооблігацій.
  • Нацбанк виключив з переліку операцій, на які встановлюється річний ліміт у розмірі 2 млн євро, операції з виплати доходу та погашення єврооблігацій, а також інші операції емітента, що здійснюються у зв'язку з розміщенням таких цінних паперів.
  • Регулятор також дозволив купувати іноземну валюту для накопичення на своєму рахунку емітента в українському банку до дат платежів з виконання зобов'язань за єврооблігаціями.
  • Станом на 19 січня 2022 року експерти прогнозували, що Росія може остаточно обвалити українські єврооблігації.