У 2023 році реальні зарплати зростатимуть / фото УНІАН

Національний банк прогнозує, що у 2023 році номінальна заробітна платня зросте на 32,8% після падіння на 26,9% цього року.

Про це йдеться в жовтневому інфляційному звіті Нацбанку.

"У 2023 році реальні зарплати будуть рости через підвищення попиту на робочу силу в окремих галузях, але досить повільно через галузеві диспропорції. Номінальні зарплати в Україні у 2022 році впадуть на 12,3%, реальні (з урахуванням інфляції) - на 26,9%. У 2023 році очікується зростання номінальних зарплат на 32,8%, реальних - на 4,6%", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У звіті наголошується, що кількість претендентів значно перевищує наявні робочі місця, а впевненість зайнятих у стабільному отриманні доходів і наявності роботи низька. Це змушує шукачів роботи погоджуватися на роботу не за фахом і зменшувати зарплатні очікування.

"В умовах зниження фінансової стійкості підприємств роботодавці відкривають вакансії з меншим рівнем зарплати або не підвищують зарплати наявним працівникам. В результаті триває скорочення номінальних зарплат в приватному секторі, що при поточній високій інфляції означає істотне скорочення зарплат і в реальному вимірі", - йдеться в повідомленні.

Робота під час війни:

Станом на 29 квітня 2022 року кількість вакансій в Україні зменшилася у 20 разів порівняно з довоєнним часом.

30 травня 2022 року в центрі зайнятості назвали найбільш потрібні професії під час війни.

Станом на 7 червня падіння зарплат приватний сектор в середньому становив від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом. 

Станом на 12 червня 2022 року попит на Робочі спеціальності став більш відчутним на українському ринку праці: у червні кількість вакансій у цій сфері зросла на 20% в порівнянні з попереднім місяцем.

У червні на українському ринку праці припинилося зниження рівня зарплат.

Станом на 30 червня 2022 року майже 40% українців повернулися на роботу.

За даними сайту з пошуку роботи Work.ua у липні кількість вакансій зросла на 14%.

Найбільша кількість відкритих вакансій в серпні на українському ринку праці - це пропозиції роботи для фахівців сфери рітейлу і менеджерів з продажу.

З 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата в Україні зросла з 6,5 до 6,7 тис.грн. При цьому, прем'єр-міністр Денис Шмигаль раніше заявляв, що уряд не бачить можливості підвищувати мінімальну зарплату у 2023 році.

Вас також можуть зацікавити новини:

Майже 40% українців повернулися на роботу-опитування

Соціологи дізналися, від чого відмовляються українці під час війни

Ринок праці в червні: в Україні зросла кількість вакансій на популярну спеціальність