Бюджетна декларація на 2022-2024 роки - це бачення урядом бюджетної політики на середньострокову перспективу / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні 31 травня схвалив Бюджетну декларацію на 2022-2024 роки.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

Читайте такожМінфін почав підготовку бюджетної декларації на три роки

Відео дня

"Бюджетна декларація на 2022-2024 роки - це бачення урядом бюджетної політики на середньострокову перспективу. Документ визначає основні бюджетні показники, цілі державної політики у відповідній сфері з показниками їх досягнення і є основою для складання проекту державного бюджету на 2022 рік", - сказано в повідомленні.

Документ містить загальні показники доходів і фінансування держбюджету, загальні граничні показники видатків держбюджету, розмір мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та інші цілі державної політики.

Відзначається, що в середньостроковій перспективі зусилля уряду будуть спрямовані на підтримку макроекономічної стабільності, стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, викликаних обмежувальними заходами у зв'язку з COVID-19.

Згідно з повідомленням, серед пріоритетів бюджетної політики, визначених бюджетною декларацією, вказані посилення обороноздатності та безпеки держави; розвиток агропромислового комплексу; розвиток адміністративних послуг та їх цифровізація; посилення енергонезалежності.

Також пріоритетами бюджетної політики є створення ефективної та досконалої системи здійснення соціальної підтримки та пенсійного забезпечення населення; забезпечення якісної, сучасної, доступної та інклюзивної освіти; забезпечення якісного рівня медицини, а також підвищення рівня прозорості в управлінні державними фінансами.

Крім того, у схваленій урядом бюджетній декларації надано пропозиції щодо змін до Податкового кодексу України, які стануть ресурсною базою для збільшення доходів держбюджету в середньостроковий період.

Бюджетна Декларація: що необхідно знати

  • 7 лютого 2020 року Міністерство фінансів України розпочало процес підготовки декларації на 2021-2023 роки, зобов'язавши розпорядників бюджетних коштів до 14 лютого подати свої пропозиції.
  • 14 травня 2021 року Рада національної безпеки та оборони України розглянула підготовку декларації на 2022-2024 роки.