фото УНІАН

Нова редакція Морської доктрини на період до 2035 року, в частині підтримки суднобудування, ризикує стати таким же декларативним документом, як і її попередниця від 2009 року. Так прокоментував затвердження урядом нової реакції Морської доктрини генеральний директор «Смарт Мерітайм Груп» Василь Федін.

За його словами, незважаючи на більш продуману деталізацію заходів, необхідних для перезапуску суднобудівної галузі, в цілому доктрина створює враження відірваного від реальності документа.

"У доктрині не повною мірою врахований військовий порядок денний, що відлякує потенційних замовників і інвесторів, а також зобов'язання перед МВФ, який не підтримує протекціонізм окремих галузей. Крім того, положення доктрини повинні бути закріплені в конкретних законодавчих актах, але навіть в цьому випадку суднобудівники не отримують жодних гарантій. Яскравим прикладом того, є створене законом Експортно-кредитне агентство, яке було покликане забезпечити фінансову підтримку капіталомістким експортно-орієнтованим галузям. Закон про ЕКА був прийнятий два роки тому, агентство вже як рік повинно було працювати. Але уряд обіцяє, що установа запрацює на повну тільки в наступному році. Таким чином, незважаючи на в цілому хороші для галузі наміри, оновлена Морська доктрина ризикує поповнити колекцію мертвонароджених нормативних актів", - підкреслив Федін.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів на засіданні 18 грудня схвалив нову редакцію Морської доктрини України на період до 2035 року. Міністерству інфраструктури, Міністерству оборони, Міністерству економічного розвитку і торгівлі спільно з зацікавленими органами виконавчої влади доручено у тримісячний строк розробити і подати на розгляд уряду план заходів щодо реалізації оновленої Морської доктрини.

Як говориться в пояснювальній записці до документа, його прийняття обумовлене радикальними змінами геополітичної, військово-політичної та економічної обстановки в світі і необхідністю оновлення векторів розвитку України як морської держави.

Підготовка оновленої доктрини відповідає комплексній задачі щодо формування інтегрованої морської політики на основі відповідних положень Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом, розвитку торговельного судноплавства, портової інфраструктури, суднобудування і судноремонту, приморської рекреаційної діяльності, освоєння природних ресурсів Чорного і Азовського морів, охорони і відтворення їх екосистеми.