Банкам дозволили обслуговувати українців на підставі закордонного паспорта / фото УНІАН

Національний банк України дозволив банківським установам обслуговувати клієнтів на підставі паспорта громадянина України (у формі ID-карти або книжки), так і на підставі закордонного паспорта.

Читайте такожНацбанк спростив відкриття банківських рахунків для бізнесу

Про це повідомляє прес-служба Державної міграційної служби з посиланням на лист Національного банку України від 4 вересня 2019 року.

Відео дня

"Відповідними роз'ясненнями НБУ підтверджується рівнозначність використання громадянами України обох паспортних документів, і такі покращення спрямовані на усунення непорозумінь, які виникали раніше при пред'явленні паспорта для виїзду за кордон", – йдеться в повідомленні.

Як зазначає прес-служба, оскільки у закордонному паспорті не містяться відомості про по батькові клієнта, то банки мають встановити його на підставі інших офіційних документів, зокрема – за ідентифікаційним кодом.

При цьому, відповідно до законодавства (Закон України "Про Єдиний державний демографічному реєстрі та документах, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус"), посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю або учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи при отриманні банківських послуг.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк перегляне вимоги до ідентифікації клієнтів з використанням ID-карток. Після змін банки зможуть не лише рахувати інформацію з чіпа ID-карти, але та упорядкувати правила її зберігання й обробки в електронному вигляді. За оцінками регулятора, це дозволить значно заощадити час клієнтів на отримання банківських послуг.