Рада адвокатів України закликала народних депутатів доопрацювати законопроект №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» з урахуванням позиції адвокатської спільноти.

Рішення РАУ звернутися до Верховної Ради, Президента України та міжнародних організацій прийнято під час засідання в Одесі 21 вересня.

У зверненні ідеться про те, що законопроект несе ризики відступу від досягнутого рівня європейських стандартів у сфері захисту прав людини.

Відео дня

«На жаль, сьогодні ми бачимо, що відбувається прискорений процес внесення змін до законодавства, який несе серйозні виклики дотриманню принципів правової держави і загрожує зниженню досягнутого рівня стандартів Ради Європи у сфері правосуддя. Про це уже сигналізує офіційна позиція представництва Європейського Союзу в Україні і посольства Канади в Україні щодо проекту закону №1008 про органи судового самоврядування та законопроект №1032 про реформу органів прокуратури, яка була поширена 11 вересня 2019 року.

Зокрема, ключові міжнародні партнери відзначили, що «є ризики, що непродумані кроки по зміні чинного законодавства, що регулюють діяльність судової влади, адвокатури, прокуратури ставлять під сумнів надійність України як партнера ключових європейських інституцій».

У цьому документі вказано на необхідність «розпочати ретельний консультативний процес щодо вищезгаданих законопроектів та залучити до нього відповідні правничих експертів, громадянське суспільство і міжнародне співтовариство». Законопроект №1008 наразі прийнятий у першому читанні без належних консультацій з професійною адвокатською спільнотою. Це суперечить міжнародним стандартам, насамперед, Основним принципам ООН про роль юристів, які передбачають залучення професійної організації адвокатури до розробки профільного законодавства», - ідеться у зверненні РАУ.

РАУ також наполягає на тому, що при прийнятті законопроекту №1008 обов’язковим є звернення до Венеціанської комісії

Повний текст звернення можна переглянути тут.