Ілюстрація / REUTERS

Пропоноване законопроектом 1210 підвищення ренти для металургії знищує галузь в Україні та грає на користь Росії. Через підвищення податків українські металурги не зможуть конкурувати з російськими конкурентами.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов, повідомляє "Обозреватель".

Експерт констатував: незважаючи на те, що підвищення рентної плати на видобуток руди Верховна Рада ще не затвердила – проблеми в металургійному виробництві вже почалися.

Відео дня

"Сьогодні з'явилися новини про зупинку виробництва на Дніпровському металургійному комбінаті в Кам'янському. Перед тим про плани часткової зупинки виробництва оголосили Арселор Міттал і ДМЗ в Дніпрі. Мабуть, математика, закладена у змінах податкового законодавства в законопроекті 1210, не знаходить підтвердження в практиці українських промисловців", - підкреслив Попов.

Він переконаний в тому, що підвищення ренти зробить нерентабельними поставки українського прокату на китайський ринок. А більш висока, ніж у країнах, що конкурують з Україною в металургії, рента витіснить український бізнес зі світових ринків.

"Лібертаріанці пропонують встановити ренту вище, ніж у країнах-конкурентах (Австралії, Бразилії чи Казахстані). Основні ринки після закриття українських виробників займуть російські компанії. Може, в цьому і полягає економічна складова "Формули Штайнмайера?", - зазначив Попов.

Свідоме або несвідоме сприяння економічним інтересам країни-агресора експерт бачить і в інших діях чинної влади.

"Імпорт електроенергії з Росії вже починається. Залишається продати "Турбоатом" та газотранспортну систему росіянам (через міжнародні консорціуми, звичайно), аміакопровід включити в російський холдинг, і відновити постачання Твелів на всі атомні станції", - намалював можливий негативний сценарій подальшого розвитку подій Попов.

Нагадаємо, скандальний законопроект 1210 викликав серйозні дискусії в експертному і бізнес-середовищі. Найбільше нарікань – на істотне підвищення рентної плати на видобуток залізної руди, яке ставить металургію на межу виживання, і те, що рента на марганцеву руду при цьому залишається незмінною.