Дубілет: у Кабміні викрили схему на сотні мільйонів / фото УНІАН

Кабінет міністрів України направив до Національного бюро розслідувань України (НАБУ) відомості, що свідчать про наявність корупційної схеми при розробці програмного забезпечення (ПЗ) електронної акцизної марки для ліків, в рамках якої організатори схеми отримали державне фінансування в розмірі 20 млн грн і розраховували отримати ще 369 млн грн неправомірної вигоди.

Читайте такожВ Україні навесні запустять електронну акцизну марку

Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

"Хочу розповісти про дивовижну схему, яку ми виявили разом з Міністерством економіки. Організатори вже отримали фінансування в розмірі 20 млн грн державних коштів і в майбутньому розраховували отримати на компанію в Гонконзі від 369 млн грн. Паралельно ми подали заяву до НАБУ з усіма прізвищами і документами», - написав Дубілет, нагадавши, що наразі Мінфін, Мінекономіки та інші держоргани працюють над впровадженням електронної акцизної марки, яку спочатку запустять для алкогольної продукції, а потім - для ліків та інших груп товарів (не обов'язково підакцизних).

Зокрема, за словами Дубілета, саме з ліками і пов'язана ця схема. Торік Асоціація виробників ліків, яка об'єднує найбільших гравців ринку, досягла домовленостей з державою про спільну боротьбу з підробками на ринку ліків, в рамках якої компанії, що входять до Асоціації, витратили близько одного мільйона доларів на розробку ПЗ електронної акцизної марки для ліків і вже були готові передавати його державі.

"І тут почалося щось дивне. Несподівано держава каже асоціації, що розроблений софт не потрібний. Замість цього розроблятиметься інший софт - з блокчейном», - написав міністр Кабміну.

За його словами, далі запустили інвестиційний конкурс, в якому перемогла компанія з Гонконгу, яка заявила, що розробить ці програми за 369 млн грн і "збирається повернути собі ці гроші через ліцензійні платежі від учасників ринку".

Крім того, в Україні було створено компанію в формі товариства з обмеженою відповідальністю, співвласником якої стала ця компанія з Гонконгу, яка отримала від держави 20 млн грн фінансування, за які мала розробити цей софт.

«У цій історії ще багато цікавих аспектів. Наприклад, один із членів комісії, який ухвалював інвестиційне рішення, є близьким родичем політика з попереднього уряду, якого ЗМІ звинувачують в дуже схожій схемі в іншій галузі (там, правда, був не Гонконг, а інший офшор)», - підсумував чиновник.

Як повідомляв УНІАН, 13 лютого прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив про рішення запровадити з 1 травня електронну акцизну марку для захисту споживачів від контрафактної алкогольної продукції, що створить рівні умови для виробників і спростить ведення бізнесу шляхом заміни паперових замовлень на електронні через е-кабінет платників податків, що стане можливим уже з 1 квітня.

Крім того, це нововведення сприятиме посиленню боротьби з ухиленням від сплати податків і зменшення тіньового обороту алкогольних напоїв.

В уряді розраховують на впровадження електронної акцизної марки для всіх підакцизних товарів цієї весни.