Ілюстрація REUTERS

Державна служба статистики переглянула темпи падіння промислового виробництва в Україні за 2019 рік з 1,8% до 0,5% у зв'язку зі зміною базисного року розрахунку.

Читайте такожУкраїна піднялася на 12-те місце у світовому рейтингу виробників сталі

Про це у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук.

Відео дня

«Минулої п'ятниці Держстат оприлюднив дані з промислового виробництва за січень 2020 року, а також переглянув показники минулих років. При цьому темпи падіння випуску промисловості за 2019 були скориговані з 1,8% (попередня оцінка) до 0,5%. Таке «покращення» викликало бурхливу реакцію експертів і звинувачення Держстату і влади в цілому маніпулюванні статистикою. Давайте без зайвих емоцій розберемося в причинах перегляду даних щодо промислового випуску», - написав він.

За його словами, по-перше, Держстат регулярно переглядає дані за попередні періоди. Це пов'язано з тим, що окремі виробники уточнюють і досилають свої показники вже після публікації попередніх даних.

По-друге, раз у п'ять років Держстат змінює базисний рік. Це відповідає міжнародним стандартам, зокрема Регламенту Ради ЄС за статистикою підприємств. Зокрема, у січні базисним став 2016 рік на зміну 2010 році в попередніх розрахунках.

Цей базисний рік буде використаний для перегляду всіх ретроспективних розрахунків щодо ВВП, промисловості, сільського господарства, будівництва, внутрішньої торгівлі та інших послуг через впровадження оновленої методології у всі галузі статистики.

Ніколайчук зазначив, що структура промисловості у 2016 році істотно відрізняється від 2010 року. Наприклад, питома вага машинобудування зменшилася за ці роки з 14,1% до 9,0%. І саме машинобудування продемонструвало одні з найгірших результатів в динаміці за 2019 рік. Відповідно, зі зміною структури розрахунку зменшився і негативний внесок машинобудування у зведений індекс.

Зворотний приклад - питома вага харчової промисловості зросла з 16,2% у 2010 році до 18,5% у 2016 році. Враховуючи, що випуск харчової промисловості зріс минулого року, відповідно збільшився і позитивний внесок цієї галузі у зведений індекс у порівнянні з попередніми розрахунками.

Також він повідомив, що міжнародними стандартами передбачено, що відповідно до загальних критеріїв вибору базисного року це має бути "нормальний" або "середній" рік без екстремальних впливів, а також те, що базові роки повинні змінюватись через кожні п'ять років і закінчуватися цифрою "0" або "5".

Враховуючи, що останнім базисним роком був 2010 рік, наступним мав стати 2015 рік. Однак у зв'язку з тимчасовою окупацією частини території України та фінансово-економічною кризою 2015 рік мав екстремальні значення. Враховуючи це, новим базисним роком був визначений наступний рік, тобто 2016 рік.

Як повідомляв УНІАН, спад промислового виробництва в Україні в січні 2020 року в річному вираженні – до січня 2019 року – без урахування коригування на ефект календарних днів зменшився до 5,1% після падіння на 8,3% в грудні.