ДАБІ блокує здачу в експлуатацію близько половини готового житла / фото УНІАН

Зараз в Києві "зависло" понад 250 000 квадратних метрів житла в готових до введення в експлуатацію новобудовах. Причиною цього стала неповороткість і вибірковість, яку демонструє Державна архітектурно-будівельна інспекція при видачі сертифікатів.

Про це в блозі на сайті minfin.com.ua пише оглядач ринку нерухомості Вікторія Берещак.

"Процес отримання сертифіката в новій структурі ДАБІ накладається на начебто як запущену реформу, в умовах якої так просто працює старий добрий адміністративний ресурс. Великі гравці ринку скаржаться: вводять в експлуатацію, але не всіх. Іноді просто "забувають" про пакет зібраної документації, який місяцями лежить на столі, посилаючись на карантинні обмеження, завантаженість співробітників і, звичайно ж, реформу в розпалі".

Відео дня

Вікторія Берещак припускає, що така вибірковість може призвести до колапсу в дозвільній системі ринку нерухомості. І підтверджує це цифрами.

"За березень-вересень 2019 року було видано 146 сертифікатів. Цього року за цей період часу – 124. Тобто, видача знизилася на 15%. У Києві, за даними ЛУН Місто, за 1 кв. 2020 року було побудовано 397 тис. кв. м, а введено лише 88 тис. кв. м тобто, 236 496 тис. кв. м зависло в повітрі. За моїми даними, за 2 і 3 квартал кількість збільшилася ще на кілька десятків тис. кв. м. Дивимося далі: офіційна статистика по Києву свідчить, що в першому півріччі в багатоквартирних будинках прийнято в експлуатацію 232,3 тис. кв. м. А загальна площа прийнятого в експлуатацію житла (254 тис. кв. м) у січні-червні цього року у порівнянні з відповідним періодом 2019 року зменшилася на 41%. Виходить, що, ще з побудованого в 1 кварталі, неприкаяними залишилися близько 160 тис. кв. м, я вже не кажу про ті, що додалися за другий і третій квартал 2020 року", - розповідає журналістка.

Берещак не виключає можливості того, що в деяких випадках забудовникам можуть відмовити у видачі сертифіката через "халтуру і недбалість". Але в те, що всі великі забудовники Києва раптом стали це робити дружно й одночасно, вона не вірить:

"Мені достеменно відомо, як деякі компанії по-справжньому дорожать власною репутацією. Вони будують в рамках існуючої законодавчої моделі, збирають пакет дозвільної документації та активно відстоюють право не будувати в системі тотальних поборів з боку дозвільних органів. Теорія про те, що корупція вигідна будівельному бізнесу, виключена і працює лише в окремо взятих випадках. Так, у нас досі одним видають дозвіл вперед всього ринку, тому що подзвонили, домовилися, занесли. Але це питання до реформи органів контролю, а не до всього будівельного сектору. На практиці ми, схоже, бачимо нову корупційну лазівку в умовах структурних змін ДАБІ. Адже в період карантину та реформування можна чудово зробити інкубатор для нової системи поборів, де умовні $5/кв.м здадуться щастям".

Вікторія Берещак пише, що для ринку нинішня ситуація загрожує зниженням ділової активності, зменшенням кількості інвестицій, сум сплачених податків і числа робочих місць. Також журналістка припускає, що загальні обсяги побудованого житла в перспективі 2 років знизяться на третину, а вартість квадратного метра виросте.

Як раніше писала Вікторія Берещак, з березня цього року ДАБІ в рази підняла суми негласних платежів, які вимагає у забудовників за видачу дозволу на початок будівництва і видачу сертифіката після завершення будівництва об'єкта. Нині за кожен квадратний метр площі інспекція нібито вимагає від будівельних компаній від 15 до 25 доларів США.