фото ua.depositphotos.com

Уряду України необхідно терміново запроваджувати заходи, що обмежують експорт металобрухту, оскільки після повноцінного запуску метзаводу "Електросталь" в Кураховому дефіцит сировини збільшиться на 500-600 тис. тонн на рік.

Таку думку в коментарі МінПрому висловив президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Він також зазначив, що відновлення роботи ще одного електрометалургійного підприємства в Україні є позитивним явищем.

Відео дня

"Це підприємство раніше працювало з перебоями якраз через нестачу металобрухту. А оскільки завод придбала компанія, яка займається ломозаготівлею, то забезпечення сировиною саме цього підприємства буде гарантовано", - сказав Каленков.

"Але для всієї галузі це означає, що попит на брухт зросте на 500-600 тис. тонн на рік. Враховуючи, що пропозиція брухту обмежена, це означає, що на таку ж цифру збільшиться дефіцит сировини для інших виробників", - додав він.

Таким чином, на сьогодні актуальність захисту українського ринку від недобросовісного експорту зростає, впевнений президент "Укрметалургпрому".

"Всі металурги розраховують на те, що Кабінет міністрів все-таки прийме рішення і обмежить експорт брухту. Це може бути зроблено або підняттям мита до рівня, коли воно зможе виконувати свою регулюючу функцію – близько 200 євро/тонну; або ж запровадженням тимчасової повної заборони на експорт брухту. Ми сподіваємося, що це буде зроблено в найближчі тижні, тому що кожен день безконтрольного вивезення металобрухту призводить до додаткових втрат для бюджету і зниження валютної виручки", - підкреслив Каленков.

Каленков також звернув увагу на прийдешнє традиційне зниження ломозаготівлі в зимовий період. "І тому крім зростання цін, крім вивезення сировини, яка могла бути перероблена в Україні ми реально можемо прийти до того, що металургійні підприємства будуть виробляти менше продукції, тому що їм не вистачає брухту", - резюмував президент "Укрметалургпрому".

Раніше видання UAprom повідомило про те, що донецький бізнесмен Ігор Андрєєв наприкінці осені 2021 року продав "Електросталь", що довгий час простоювала, найбільшій в Україні ломозаготівельній компанії "Укрмет".

Нагадаємо, за підсумками січня-жовтня експорт металобрухту з України злетів в 15,5 рази, до 0,5 млн тонн. Це рекордний показник за останні кілька років.