Євросоюз хоче повернути виробництво ліків в Європу, і Україна може на цьому "зіграти"/ Фото УНІАН

Споживачі в Європі багато років отримували вигоду від змоги дешево купувати ліки за межами континенту. Але тепер, коли пандемія коронавірусу змінює погляди на все, з'явилася нова мантра: потрібно повернути виробництво медикаментів додому.

Як пише Politico, криза коронавірусу жорстоким способом показала європейцям недоліки глобальних мереж поставок ліків. Країни, такі як Індія, перестали продавати ключові товари, такі як антибіотики й парацетамол, якраз тоді, коли лікарні почали відчувати гостру необхідність запастися ними на тлі підвищеного напливу хворих.

Директор консалтингової компанії MundiCare Андреас Мейсер зауважив, що залежність від іноземних ліків відносно нова. Європа почала покладатися на поставки з Китаю й Індії приблизно 20 років тому. Це дозволило європейцям отримати ліки з-за кордону за ціною, яку ЄС з його вищими витратами на робочу силу й жорсткими правилами не міг запропонувати.

Відео дня

Ще в 2000 році Європа сама володіла більш ніж половиною ліцензій на виробництво активних фармакологічних компонентів. На Азію тоді припадала ледве третина. Тепер ситуація абсолютно протилежна.  Фармакологічне виробництво знову привернуло увагу європейських політиків. Але експерти застерігають, що у поверненні потужностей додому буде передбачати серйозних поступок.

Читайте такожМОЗ розповіло, чи варто лікувати коронавірус антибіотикамиЄврокомісії і країнам ЄС доведеться якось привабити виробників на континент в часи, коли ціни на ліки-дженерики низькі. Ще не відомо, хто заплатить за такі зусилля. Єврокомісія збирається представити своє бачення фармакологічної стратегії 24 лютого. Ініціатива на загальноєвропейському рівні повинна закласти основу процесу переміщення фармакологічного виробництва в Європу. У своїй "стратегічній дорожній карті" Єврокомісія планує розібратися з "прямою залежністю від виробництва в країнах на межами ЄС", підтримуючи потужності всередині союзу.

Ці наміри підтримують європейські лідери. На початку місяця вони закликали Єврокомісію підвищити стратегічну автономію, підтримуючи виробництво в Європі. Депутати Європарламенту також попросили відомство "підтримати місцеве фармакологічне виробництво" у спеціальній резолюції.

Євродепутат Веронік Тріле-Ленуар серед тих, хто підтримує перенесення виробників ліків в Європу, хоча вона визнає, що це "буде не легко". Вона вказує на фінансові ініціативи для виробників і угоди про спільні державні й приватні дослідження, які можуть створити певні перешкоди. Лікарняні аптеки, які вже самі займаються виробництвом базових препаратів, теж можуть зіграти свою роль.

Тим часом, Єврокомісія переглядає свою торговельну політику, посилаючись на концепцію "відкритої стратегічної автономії". Цей підхід збільшить незалежність поставок для певних продуктів, але при цьому збереже відкритість ринку ЄС загалом. Поки що Єврокомісія поводиться обережно. Комісар з питань внутрішнього ринку Т'єррі Бретон, який підтримував ідею "стратегічної автономії" ще до появи коронавірусу, тепер стверджує, що "потрібно бути надзвичайно обережним" з перенесенням фармакологічного виробництва.

Читайте такожВ МОЗ планують до кінця жовтня забезпечити поставку в Україну препарату "Ремдесивір"Новий комісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс вказав на більш широкий спектр рішень. Зокрема, він підтримує перенесення виробництва ліків ближче до ЄС в сусідні країни, такі як Україна чи Туреччина.

Серед країн-учасниць ЄС Франція стала однією з найбільш активних  прихильників ідеї перенесення фармакології. Вона пообіцяла компаніям, які захочуть повернутися в Європу, державну допомогу.   Politico пише, що в Німеччині теж зацікавилися питанням перенесення фармакології на континент.

Але експерти застерігають, що втілити всі наміри буде дуже не просто. Виробництво ліків може стати дорожчим. А в Європі можуть з'явитися нові заводи, які будуть забруднювати повітря. Існує також ризик, що стратегічна автономія стане причиною появи конкуренції між країнами ЄС замість солідарності.

"Ми ще не вирішили, хто за це заплатить", - сказала експерт Інституту Жака Делора Ельвір Фабрі. Вона зауважила, що перенесення фармакологічного виробництва створить додаткові витрати, які будуть перекладені на плечі пацієнтів чи систем охорони здоров'я. Платники податків теж можуть відчути це на власній шкірі, оскільки виробників ліків будуть заманювати в Європу за допомогою субсидій.

Вас також можуть зацікавити новини: