Справа БЕБ: у ПрАТ 'Полтавський ГЗК' прокоментували засідання суду щодо обрання запобіжного заходу голові правління підприємства

ПрАТ "Полтавський ГЗК" (далі - Полтавський ГЗК, ПГЗК, підприємство, комбінат), яке є частиною Групи Ferrexpo, що пройшла лістинг на Лондонській фондовій біржі, інформує, що 13 листопада 2023 року у Шевченківському районному суді міста Києва відбулося судове засідання щодо обрання запобіжного заходу голові правління підприємства по справі, що стосується рентних платежів та внесення головою правління нібито неправдивих відомостей в офіційні документи підприємства, що занизило рентні відрахування у 2018-2021 роках (ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 366 КК України).

Контекст подій

3 листопада пресслужбами Бюро економічної безпеки (БЕБ) та Офісу генерального прокурора (ОГП) було розповсюджено інформацію про вручення підозри голові правління Полтавського ГЗК у вчиненні правопорушень, регламентованих статтями  за ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 366 КК України. Ця підозра стала третьою підозрою за останні 4 місяці, що була вручена голові правління ПрАТ "Полтавський ГЗК".

БЕБ вважає, що голова правління вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства та ухилився від сплати податків за користування надрами родовища залізних руд на 2,2 мільярди гривень.

Відео дня

Під час судового засідання адвокатами була надана вся інформація, що підтверджувала правильність дій підприємства щодо нарахування рентних платежів у 2018-2021 роках. Зокрема, були надані судові рішення та експертні висновки на підставі яких підприємство розраховували та сплачувало ренту.

Слідство ж ґрунтує свої підозри на хибному висновку, що у процесі первинної переробки залізної руди на виробництві Полтавського ГЗК не відбуваються якісні зміни мінеральних форм, агрегатно-фазового стану чи кристалохімічної структури корисних копалин, і що нібито базою оподаткування плати за користування надрами у зазначені роки відповідно до Податкового кодексу України мав би бути залізорудний концентрат, а не руда дроблена, як вважає Полтавський ГЗК та й інші підприємства галузі.

Суд допитав свідків у судовому засіданні, які пояснили процес нарахування рентних платежів, та описали  зміни, які відбуваються з корисними копалинами у процесі їхньої переробки.  Свідки зазначали, що Полтавський ГЗК сплачував  рентні платежі згідно із законодавством, з добутої руди, як це робили у зазначений період й інші українські металургійні компанії. Адже для промислових підприємств базою для розрахунку ренти є вартість обсягів корисних копалин, які пройшли первинну переробку, тобто рента сплачується з продукції, якою на Полтавському ГЗК є залізна руда. За словами технічних фахівців,  такою продукцією не міг бути залізорудний концентрат, тому що концентрат не є корисною копалиною, він утворюється у результаті глибокого збагачення, відтак не міг оподатковуватися рентою у 2018-2021 роках згідно з Податковим кодексом України.  

Суд обрав запобіжний захід щодо голови правління у вигляді застави розміром близько 800 мільйонів гривень.

Голова правління та його захисники будуть оскаржувати таку високу суму застави у Київському апеляційному суді, а також планують подати скаргу на суддю Шевченківського районного суду міста Києва, який ухвалив дане рішення, до Вищої ради правосуддя..

Протягом 2023 року ПрАТ "Полтавський ГЗК" та інші підприємства Ferrexpo в Україні, а також представники менеджменту цих підприємств, зазнають необґрунтованого тиску з боку різних правоохоронних органів.

Подібні дії ми вважаємо такими, що шкодять економіці регіону та держави й негативно впливають на інвестиційну привабливість України. Крім того, від неправомірного тиску державних органів на підприємство страждають працівники підприємств та жителі громади, у якій працює комбінат. Наприклад, через суддівську помилку під час блокування рахунків підприємства, яке було ухвалено Шевченківським районним судом міста Києва у лютому 2023 року, підприємство протягом двох тижнів не могло здійснити виплату заробітних плат і бонусів для 6 тисяч працівників підприємства.

Наголошуємо, що Полтавський ГЗК відкрито співпрацює зі слідчими органами й на їхню вимогу добровільно передає всі документи згідно з запитами.  

Ми вважаємо, що ця та інші справи проти підприємства, які були ініційовані протягом останнього року, є спробою дестабілізувати роботу великого роботодавця та інвестора в українську економіку. Такі дії сприяють зростанню суспільної напруги на Полтавщині й дестабілізують економічну ситуацію в регіоні.