Європейський інвестиційний банк і Міністерство розвитку громад і територій підписали грантову угоду / фото УНІАН Володимир Гонтар

Європейський інвестиційний банк і Міністерство розвитку громад і територій підписали грантову угоду на суму 7 млн євро, які будуть спрямовані на підготовку та впровадження програми відновлення в Україні.

Як сказано в повідомленні прес-служби міністерства, за рахунок даної програми буде профінансовано кілька сотень малих і середніх проектів на муніципальному рівні.

Читайте такожУ Мінфіні розповіли, на що будуть витрачені кредитні гроші ЄІБ

Відео дня

"Йдеться про відновлення соціальної інфраструктури, поліпшення комунальних послуг, ремонт пошкоджених адміністративних будівель і ключової соціальної інфраструктури (включаючи лікарні, школи, дитячі садки, спортивні об'єкти)", - сказано в повідомленні.

Очікується, що реалізація проектів в рамках програми принесе користь для понад 13 мільйонів жителів України, а також простимулює регіональний розвиток і швидке економічне зростання в державі.

У Міністерстві додали, що грант надається в рамках інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP).

Європейський інвестиційний банк та допомога Україні

  • Європейський інвестиційний банк - кредитна установа Європейського Союзу для фінансування у формі довгострокових кредитів і єдиний банк, що належить і представляє інтереси держав-членів ЄС.
  • Банк є найбільшим у світі міжнародним позичальником і кредитором за обсягами, надає фінансування та експертизу для надійних і стабільних інвестиційних проектів, що сприяють досягненню цілей політики ЄС.
  • У грудні 2020 року Кабмін і Європейський інвестиційний банк підписали фінансову угоду за проектом "Програма з відновлення України".
  • Даний проект є продовженням укладеного у 2014 році спільного з ЄІБ проекту "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України".
  • Проект був спрямований на фінансування проектів з відновлення соціальної, транспортної інфраструктури регіонів, які постраждали внаслідок військового конфлікту на сході України, а також тих, які зазнали найбільшого навантаження у зв'язку зі значним напливом внутрішньо переміщених осіб.
  • В рамках угоди було передбачено надання кредиту в сумі 340 млн євро для фінансування соціально важливих проектів, зокрема, забезпечення житлом, відновлення закладів освіти та медицини, систем водопостачання та водовідведення, об'єктів енергетики та транспортних проектів.