Ілюстрація REUTERS

В Україні до 1 травня цього року всі мешканці багатоквартирних будинків повинні були визначитися, хто обслуговуватиме їхній будинок. Тому що за законом з 1 травня ЖЕКи відповідають лише за постачання послуги до будинку, а ось стан труб і мереж - це вже відповідальність мешканців. Через карантин дату, до якої треба вибрати керуючого - це буде ОСББ, приватний ЖЕК або інша компанія - перенесли. Тепер дедлайн настане через 5 місяців від кінця карантину.

Читайте такожКияни заборгували за комуналку майже 6 мільярдів гривень

Які секрети треба знати та чому за ОСББ потрібно взятися негайно, розповідає ТСН.Тиждень.

Головна перевага ОСББ – це відчутне полегшення платіжки. За тепло в 1-кімнатній квартирі сплатите до 500 гривень в місяць, за 2-кімнатну – до 720, а за 3-кімнатну – менше тисячі гривень. У всіх подібних будинках за тепло платять на 300 гривень більше щомісяця. За опалювальний сезон виходить зайвих 1800 гривень.

З чого потрібно почати збирати документи для ОСББ. По-перше, потрібен перелік усіх власників квартир. Вони частково є в ЦНАП. Але головне – в БТІ.

Коли список всіх мешканців є, необхідно кожного власника повідомити про збори. Якщо хтось буде не інформований, тоді збори вважають не дійсними. Варіант - відправити рекомендовані листи.

Юрист Марія Осипчук каже, що карантин – це якраз вдалий час для створення ОСББ. І розповідає покрокову інструкцію:

1. Проведіть інформаційну кампанію про створення ОСББ. Чому і для чого ви хочете його створити і як бачите його роботу. Наприклад, у чатах, через відео-конференції. Банально вкладіть агітки в поштові скриньки сусідам.

2. Далі повідомляємо про дату зборів. Щоб заощадити, частково це можна робити письмово під розпис. Зокрема, електронний. Проте пишемо, що приходити на збори усім не потрібно. Двох людей достатньо.

3. Письмове опитування жителів - за" або "проти" ОСББ.

Головний секрет у тому, що слова: "ваша квартира" означають, що будинок теж ваш. І платити гроші тому, кого ви зовсім не знаєте, з ким ніколи ні про що не домовлялися, для кого ваша кишеня тільки заробіток - значно гірше, ніж платити собі. Сусіди в ОСББ так і роблять - платять собі, щоб жити в максимально комфортному будинку. До речі, ціна квартири в доглянутій ОСББ багатоповерхівці зросте на десяток тисяч доларів. Детальніше дивіться у сюжеті.

Як повідомляв УНІАН, заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг на кінець лютого 2020 року скоротилася на 0,4% у порівнянні з січнем 2020 року – до 66,7 млрд грн.

Станом на кінець лютого заборгованість населення з оплати за природний газ становила 28,6 млрд грн, за централізоване опалення та гарячу воду – 22,4 млрд грн, за управління багатоквартирними будинками – 4,6 млрд грн, за централізоване постачання холодної води та водовідведення – 4,8 млрд грн, за вивезення побутових відходів – 0,9 млрд грн, за постачання електроенергії – 5,4 млрд грн.

У лютому населення країни сплатило за житлово-комунальні послуги 19,8 млрд грн (100,8% нарахованих за цей період сум).

При цьому в лютому заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги (без урахування газу та електроенергії) зросла на 2% і становила 32,69 млрд грн.

Найменша заборгованість зафіксована у Чернівецькій, Закарпатській і Волинській областях, при цьому найбільша заборгованість у міста Києва, Дніпропетровської та Харківської областей.