Ілюстрація REUTERS

Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру має намір публікувати в кадастровій карті України інформацію про сплату податків з земельних ділянок.

Читайте такожУ Держгеокадастрі "загубилися" 4,3 мільйона гектарів землі - дослідження

Про це повідомляє прес-служба Держгеокадастру з посиланням на голову Романа Лещенко.

Відео дня

"Суспільство знатиме правду: хто, де, скільки й коли отримав (землі - УНІАН), а також – які податки сплачуються з цієї землі. Ми вже підписали відповідну угоду про співпрацю з Державною податковою службою", – цитує прес-служба Лещенко.

За його словами, ця угода передбачає обмін інформацією з Податковою службою, так що кожна ділянка в кадастр буде мати прив'язку до сплати податків.

Лещенко наголосив, що в Україні відсутній офіційний реєстр громадян, які отримали по 2 га землі в рамках державної програми приватизації.

"У процесі так званої безоплатної приватизації у нас сформувалася каста "обраних". Тому що є люди, які роками не можуть отримати гектара землі для обробітку, таких більшість. А є ті, які на один й той самий паспорт в різних областях по п'ять разів отримували землю в різних куточках нашої країни. Зараз йде процес створення такого реєстру", – цитується голова Геокадастру.

Зазначається, що через різні схеми у приватну власність були виведені прибережні зони, рекреаційні зони, землі Причорномор'я і Приазов'я, землі природно-заповідних фондів, починаючи від Карпат і закінчуючи Пущею-Водицею під Києвом.

Після проведення інвентаризації земель Геокадастр має намір опублікувати дані з прізвищами власників таких ділянок на публічній кадастровій карті, а також передати правоохоронним органам інформацію про незаконне відчуження таких земель.

Крім того, Лещенко повідомив про намір внести зміни в земельне законодавство, які б дозволили правоохоронним і судовим органам за спрощеною процедурою повертати землю, яка була вкрадена.

Як повідомляв УНІАН, у 2019 році Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру запустила в тестовому режимі оновлену версію публічної кадастрової карти. На ній, зокрема, можна перевірити земельні ділянки онлайн, ортофотоплани меж адміністративно-територіальних утворень, земельних ділянок, їх кадастрові номери, із зазначенням форми власності або користування, обмеження у використанні земель. Також Держгеокадастр додав на публічну карту об'єкти енергетичного комплексу, дані про нафтові та газові свердловини та інше, й поступово додає нові шари.