REUTERS

Російська нафтова компанія "Роснефть" провела найбільше в історії Росії розміщення рублевих біржових облігацій на 625 млрд руб. (11,5% від загального обсягу вітчизняного ринку корпоративних бондів) протягом одного дня і в обстановці найсуворішої таємності, пише газета Коммерсантъ.

Компанія відвела годину на збір заявок і успішно його закінчила, єдиним організатором розміщення став дочірній "Роснефти" ВБРР. Ставка купона за розміщеними 13 випускам шестирічних облігацій становила 11,9%, що нижче, ніж поточна прибутковість навіть державних бондів. Зокрема, прибутковість ОФЗ з погашенням у квітні 2021 року вчора становила 12,2%. У подальшому ставка за облігаціями "Роснефти" буде прив'язана до базової ставки ЦБ плюс 2,4 п.п. в перші два роки, потім ще протягом року - ставка плюс 1,4 п. п.

Відео дня

Читайте також«Роснефть» на тлі санкцій пересаджує топ-менеджерів зі службових на особисті авто

Покупці паперів та мета залучення коштів не розкриваються. За даними Московської біржі, найбільший випуск облігацій (175 млрд руб.) був куплений за сім угод. Дев'ять випусків обсягами 15-30 млрд руб. інвестори купили за один раз, за двома випусками було дві і за двома - чотири операції. Сама "Роснефть" лише повідомила вчора ввечері, що вся отримана сума буде через безвідсоткові шестирічні позики приблизно в рівних частках розподілена між шістьма дочірніми структурами - "РН-Ставропольнефтегаз", "РН-Краснодарнефтегаз", "РН-Пурнефтегаз", "РН-Туапсинський НПЗ", "РН-Юганскнефтегаз" і "РН-Северная нефть".

Перші коментарі опитаних "Ъ" учасників ринку зводилися до того, що папери так чи інакше були викуплені за рахунок коштів Фонду національного добробуту, проте джерела в уряді це активно спростовують. Пенсійні накопичення, якими управляє ВЕБ як державна керуюча компанія, у викупі облігацій "Роснефти" також задіяні не були. "Ми самі дізналися про це розміщенні сьогодні з Reuters і як управляючі пенсійними накопиченнями громадян в розміщенні не брали участі,- повідомив "Ъ" директор департаменту довірчого управління ВЕБа Олександр Попов.- Не можна сказати, що це було б дуже привабливою інвестицією, оскільки зараз і облігації федеральної позики торгуються з прибутковістю вище 12%".

Читайте також«Роснефть» готується до цін на чорне золото нижче 60 доларів

За даними "Ъ", покупцями паперів виступили чотири банки з числа найбільших, в основному це держбанки. "Було б смішно думати, що в поточних умовах можна розмістити цей обсяг облігацій в ринок",- заявив співрозмовник "Ъ" в одному з провідних інвестбанків.

"За нашими даними, у розміщенні брав участь ВТБ, купував облігації для себе, а не для клієнтів",- говорить інший джерело "Ъ". Цю інформацію підтвердив ще один співрозмовник "Ъ". ВБРР не відповів на запит "Комерсант", в Сбербанку і ВТБ відмовилися від коментарів. Джерело, близьке до акціонерів банку "Росія", стверджує, що він не брав участь у розміщенні. Про це ж заявила "Ъ" член правління Газпромбанку Катерина Трофімова.