Ілюстрація REUTERS

Компанія Huawei на сьогодні навіть під тиском санкцій США твердо займає другу позицію на ринку смартфонів, демонструючи величезні темпи зростання продажів.

Читайте такожТрамп заявивши, що не хоче вести бізнес з китайською Huawei

Про це повідомляє портал IXBT.com.

Відео дня

Не можна сказати, що компанія свого часу починала з нуля. По-перше, свого часу Huawei випускала смартфони для стільникових операторів, по-друге, телекомунікаційний бізнес компанії був сильним вже тоді.

Однак зростання Huawei все одно вражає. І, якщо вірити ресурсу The Wall Street Journal, не в останню чергу компанія зобов'язана цим уряду Китаю.

Джерело стверджує, що за 25 років уряд КНР в тому чи іншому вигляді виділив Huawei 75 мільярдів доларів фінансової підтримки. Варто зазначити, що мова йде не тільки про пряме фінансування. Ця сума складається з податкових пільг, доступних ресурсів, знижок на землю, грантів, кредитів та інше. Зокрема, більшу частину вказаної суми - 46 мільярдів доларів - Huawei отримала у вигляді кредитних ліній і позик.

На тлі впевненості США в тому, що Huawei працює в тому числі на користь китайського уряду, ця інформація може бути тим самим додатковим маслом у вогонь. Однак, якщо розділити 75 мільярдів на 25 років (хоча це і не надто коректно), вийде лише 3 мільярди доларів на рік, причому не у вигляді прямих інвестицій, а у вигляді різної фінансової підтримки. І це не виглядає чимось незвичайним.

При цьому Huawei вже відреагувала на статтю джерела, заявивши, що вона заснована на помилковій інформації. При цьому Huawei зазначила, що кожна китайська компанія має право на державні субсидії, і за останні 10 років Huawei отримала таких субсидій лише в розмірі 0,3% від сумарного доходу.