Електронні трудові книжки є логічним продовженням діджиталізації / фото УНІАН

Для успішного розвитку бізнесу й економіки в цілому, уряду необхідно йти від паперового документообігу і переводити управлінські процеси в цифровий формат.

Такої думки дотримується голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Експерт підтримує звернення Спілки українських підприємців (СУП) до прем'єр-міністра України Денису Шмигалю, з проханням відновити законодавчий процес в напрямку електронного обліку праці.

Відео дня

27 грудня 2019 року, Кабінет міністрів зареєстрував в парламенті законопроект авторства Пенсійного фонду №2686 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Документ передбачав запровадження електронних трудових книжок. Попри погодження всіх профільних Комітетів Верховної ради, 4 березня 2020 року, проект закону був відкликаний у зв'язку зі зміною складу уряду.

Підприємці просять прем'єра невідкладно повернутися до розгляду даного питання і негайно внести законопроект у парламент повторно.

"Ведення трудових книжок працівників в електронній формі є логічним продовженням обраного державою напрямки діджиталізації, яке дозволить роботодавцям скоротити витрати на ведення паперового документообігу, прискорити обробку інформації. Мінімізуються ризики втрати паперових трудових (в тому числі під час пересилання документів), проблеми з їх відновленням. Органам влади закон спростить доступ до інформації про набутий стаж працівників для нарахування соціальних страхових виплат у випадках тимчасової втрати працездатності та пенсійного забезпечення", - наголошує у своєму листі СУП.

На думку Володимира Фесенка, дана законодавча ініціатива лежить в контексті зменшення ступеня бюрократизації для бізнесу і державних управлінських процесів.

"Це, насамперед, полегшить роботу управлінських структур і бізнесу. Це одна з передвиборчих обіцянок "Слуги народу" – полегшення роботи бізнесу, в тому числі шляхом запровадження електронного документообігу. Цим питанням у минулому уряді займався Дубілет. Це нормальна дія та рух до того, що давно вже зробили в більшості країн світу. Уряд Шмигаля, на мій погляд, має чисто технічно й організаційно відновити цю законодавчу ініціативу. Я взагалі вважаю, що для ефективного розвитку бізнесу уряду необхідно йти від паперового документообігу і переводити процес в цифровий формат. Цю роботу треба продовжити", - резюмував експерт.