Ілюстрація REUTERS

Станом на кінець липня 2020 року технологією 5G у всьому світі користуються близько 90 млн осіб.

Про це під час онлайн-саміту Better World Summit 2020 повідомив ротаційний глава Huawei Ґо Пін.

Читайте такожЗеленський відповів на петицію щодо заборони 5G-зв'язку в Україні

Відео дня

«По мірі того, як глобальне розгортання 5G починає завершуватися, ми маємо приділяти більше уваги застосуванню технології в промисловості, — сказав Ґо Пін. — Це нам допоможе повністю розкрити потенціал 5G».

Області застосування 5G

Ґо Пін також зазначив, що бізнес-модель для 5G — це не просто підключення більш високої якості: синергія таких технологій як 5G, хмарні сервіси та штучний інтелект створює численні можливості в п'яти основних технологічних областях. Це — телекомунікації, штучний інтелект, хмарні рішення, обчислювальні системи та галузеві програми.

Прогнози

Згідно зі звітом Ericsson Mobility Report за червень 2020, до кінця 2020 року у світі буде налічуватися 190 мільйонів 5G-підключень, а до 2025 року — 2,8 мільярда, 27% з яких буде припадати на країни Центральної та Східної Європи. При цьому очікується, що кількість підключень до 5G буде зростати значно активніше, ніж підключення до LTE після його запуску у 2009 році.

Запуск в промислову експлуатацію мереж зв'язку п'ятого покоління в Україні — поки що дуже далека перспектива. На цей час мобільні оператори, які працюють в нашій країні, займаються впровадженням 4G в діапазоні нижче 1 ггц.

Хронологія подій

  • У 2020 році по Європі прокотилася хвиля підпалів веж зв'язку 5G. Так, у Великобританії знищили 60 веж. Щонайменше 16 таких були знищені вогнем в Нідерландах. Атаки проти обладнання, пов'язаного з 5G, відбулися в Італії, Ірландії, Бельгії та на Кіпрі. Пояснення мотивів своїх вандали черпали з теорій про те, що 5G нібито якось поширює коронавірус або що радіація телефонічних веж послаблює імунітет, роблячи нас вразливими перед COVID-19.
  • 7 квітня було оприлюднено петицію про заборону 5G в Україні. На збір необхідної кількості підписів їй знадобилося майже три місяці.
  • Станом на 6 липня 2020 року електронна петиція про заборону впровадження 5G-звязку в Україні за «вкрай негативного її впливу на здоров'я» зібрала 25 тисяч підписів на сайті президента.
  • 21 липня 2020 року Президент України Володимир Зеленський закликав прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), Олександра Животовського проінформувати населення країни про вплив мобільних технологій 4G і 5G на здоров'я людей.