TikTok виграла суперечку за домен «com.ua» / Ілюстрація REUTERS

Материнська компанія популярного сервісу для обміну відеоповідомленнями TikTok, виграла суперечку за домен TikTok в зоні «com.ua».

Йдеться про китайську компанії ByteDance. Відповідний позов компанія подала до Світової організації інтелектуальної власності (ВОІВ).

Читайте такожУ Франции начали розслідування відносно TikTok

Відео дня

Хто відповідач

Відповідно до інформації на сайті ВОІВ, відповідачем виступив регистрант доменного імені фізособа Дубінін Олексій Сергійович. Повідомляється, що він використовував домен, щоб «видати себе за позивача, скопіювавши товарний знак позивача TikTok і вживаючи логотип у вигляді музичної ноти на веб-сайті оспорюваного доменного імені». Також передбачається, що він продавав рекламу - TikTok Ads.

Відповідач зареєстрував доменне ім'я 17 травня 2019 року. На момент прийняття рішення воно направляло на веб-сайт, що пропонує пошукову оптимізацію (SEO) та аналогічні послуги. На сьогодні вебсайт не працює.

Позасудове врегулювання

Процедура позасудового врегулювання доменних спорів на основі загальноприйнятого світового стандарту UDRP (Єдина політика розв'язання доменних спорів) почала діяти в масовому українському публічному домені com.ua з 19 грудня 2019 року. До цього, з березня 2019 року, ця процедура могла застосовуватися в домені .UA лише стосовно доменних імен другого рівня.

В рамках процедури суперечки сторін розглядають арбітри WIPO (серед яких є і громадяни України) в Центрі арбітражу та посередництва (WIPO Arbitration and Mediation Center).

В цілому за 2020 рік в Україні сталося 16 суперечок за доменні імена, в тому числі - electrolux.com.ua, legotoys.com.ua, crocs.com.ua. У 2019 було три розгляди через домени fumari.com.ua, oppo.ua і facebook.com.ua.

Ситуація в TikTok

  • 28 серпня 2020 року американська торговельна мережа об'єдналася з Microsoft для покупки TikTok.
  • 27 серпня 2020 року Генеральний директор компанії TikTok Кевін Майер заявив про те, що йде у відставку на тлі значного політичного тиску на популярну соцмережу з боку Білого дому.
  • 8 серпня 2020 року стало відомо, що американська компанія готова купити TikTok в чотирьох країнах.
  • 13 серпня 2020 року з'явилася інформація про те, що індійський TikTok можуть продати за $ 3 мільярди.
  • 10 серпня 2020 року в ЦРУ заявили, що мережа TikTok не передавала дані своїх користувачів Китаю.
  • 2 серпня 2020 року американська компанія Microsoft припинила переговори про покупку китайської соціальної мережі TikTok.
  • 31 липня видання New York Times повідомило, що американський технологічний гігант Microsoft веде переговори про придбання TikTok. Того ж дня президент США Дональд Трамп заявив, що його адміністрація розглядає можливість заборони китайської соцмережі TikTok. Зазначалося, що китайська компанія представляє загрозу національній безпеці США.
  • Американські законодавці висловлювали побоювання з приводу того, що TikTok обробляє дані користувачів. Зокрема, їх турбували китайські закони, які зобов'язують місцеві компанії співпрацювати з розвідувальними службами КНР.
  • 11 липня 2020 року американський технологічний гігант Amazon попросив своїх співробітників видалити з усіх пристроїв китайський додаток TikTok.
  • 17 липня 2020 року з'явилася інформація про те, що компанія Facebook може запустити свій аналог TikTok в США і ще 50 країнах. Того ж дня, 17 липня 2020 року стало відомо про те, що США можуть внести до "чорного списку" материнську компанію TikTok. На початку липня 2020 року державний секретар США Майк Помпео попередив про можливість заборони TikTok і ще цілого ряду китайських програм.