Дубінський назвав альтернативи метро на Троєщину / фото УНІАН

Альтернативою метро на Троєщину можуть стати нові лінії швидкісного трамвая, аналоги німецького S-bahn або багатосекційні трамваї, які рухаються по відокремленому полотну.

Причому така транспортна система обійдеться киянам в десятки разів дешевше будівництва підземки. Про це у своєму блозі на Youtube розповів народний депутат Олександр Дубінський.

"Якби в місті працювали професіонали, вони б вже давно з'єднали трамвайні колії із залізничним полотном. Це працює в Німеччині, Австрії і називається Light train, що дозволить з'єднати Лівий берег і спальний масив Троєщина з правим берегом і метро", - говорить Дубінський.

За його словами, система включатиме два маршрути: Троєщина-Північна та Дарниця і Борщагівка, які об'єднають троєщинську і Борщагівську лінії швидкісного трамвая через Дарницький міст та інфраструктуру «Укрзалізниці». 

"Що для цього потрібно побудувати? Примикання Троєщинської та Борщагівської лінії швидкісного трамвая до залізниці в районі станції "Троєщина-2" та Повітрофлотського шляхопроводу. Для обслуговування лінії необхідно 28 двовагонних складів. Один п'ятисекційний вагон коштує приблизно чотири мільйони євро, тобто 28 складів обійдеться в 225 мільйонів. Таким чином загальні витрати на будівництво трамтрейна (легкого метро) складе приблизно півмільярда євро, що в десять разів менше, ніж метро на Троєщину. При цьому шлях від станції "Милославська" до метро "Либідська" триватиме близько півгодини", - пояснив депутат і уточнив, що будівництво триватиме два роки, інтервал руху складе 6 хвилин, а пасажиропотік — 212 тисяч осіб на добу. 

Читайте такожДубінський розповів, як можна дістатися з Троєщини до центру Києва за 30 хвилин (відео)

Також в якості альтернативи дорогому метро можна запустити систему BRT-Bus Rapid Transit.

"Це автобус, який їде по відокремленому полотну, відгородженому від основної проїжджої частини. Легко з'єднати Троєщину з правим берегом по коридору: Маяковського — Ватутіна — Теліги — Довженка — Гетьмана — Чоколівський бульвар — Севастопольська площа. Скільки потрібно часу? Проект можна реалізувати за три роки, витративши при цьому разом із закупівлею рухомого складу близько 120 мільйонів євро. При цьому він охопить 141 тисячу пасажирів на добу", - каже нардеп.

Ще один варіант вирішення проблеми лівого берега - LRT (Light Rail Transport): рейкова транспортна система, переважно на відокремленому або виділеному полотні з пересувним складом великої місткості. 

«В якості рухомого складу пропонується використовувати багатосекційний трамвай довжиною від 46 до 60 метрів. Дуже схоже на німецький S-bahn. Ця лінія з'єднає троєщинську і борщагівську лінії швидкісного трамвая по коридору Бальзака — Подільський мостовий перехід — Верхній і Нижній Вал — Глибочицька — Дмитрівська — Старовокзальна. Тобто LRT може утворити замкнуте кільце довжиною 30,5 кілометрів, що об'єднує лівобережну і правобережну трамвайні мережі через Подільський міст і міст Патона. Реалізація проекту збільшить попит на трамваї (швидкісні та вуличні) приблизно до півтора мільйонів пасажирів на добу», - роз'яснив Олександр Дубінський.