Клімкін нагадав, що у російських тюрмах вже утримуються десятки українських політв'язнів / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін пояснив причину закриття п'ятьох закордонних виборчих дільниць, створених при дипломатичних установах у Російській Федерації.

Про це глава українського зовнішньополітичного відомства написав у своїй колонці для інтернет-видання "Українська правда".

"Головний мотив, який обумовлює закриття дільниць в Росії, це, безумовно, безпека. І мова тут навіть не про такі речі, як можлива інфільтрація агентів ФСБ у склад виборчих комісій, вплив на них і багато чого іншого. Нас турбує передусім безпека українських громадян, які, попри адміністративний і пропагандистський тиск, все-таки наважаться стати членами виборчих комісій чи й просто прийти на вибори", - наголосив Клімкін.

Відео дня

На його думку, "можна не сумніватися, що всі, хто візьмуть участь у голосуванні, обов'язково опиняться під ковпаком ФСБ і ризикують у найближчий час стати жертвами репресій".

Клімкін нагадав, що у російських тюрмах вже утримуються десятки українських політв'язнів і військовополонених, ув'язнених за сфабрикованими справами.

Також глава МЗС зазначив, що в Росії зараз перебуває понад 2,5 млн українських громадян.

Читайте такожЦВК України припинила співробітництво з російськими колегами

"Якими б не були мотиви їхнього перебування на території країни-агресора, ми маємо про них турбуватися", - зауважив Клімкін.

Крім того, він навів дані про явку на попередніх виборах президента, коли кількість українців, які брали участь у голосуванні, була невеликою.

"Зверніть увагу, що на позачергових президентських виборах 2014 року до списків виборців було включено 49 418 особи, при цьому з них проголосували 1134", - заявив Клімкін.

Глава МЗС додав, що українці, які тимчасово перебувають в РФ, зможуть проголосувати в Україні за місцями постійного проживання, необхідно тільки пересвідчитися, що їх внесли до списків виборців.

"Ті ж, хто проживає у Росії постійно, матимуть можливість голосувати в посольствах України у Грузії, Фінляндії й Казахстані. Детальні роз'яснення щодо необхідних дій можна знайти на сайтах наших дипломатичних представництв", - повідомив Клімкін.

"Ми вважаємо, що проведення вільних і чесних виборів на території країни-агресора є неможливим, позбавленим політичного і юридичного сенсу, а для тих, хто вирішить узяти в них участь, - просто небезпечним", - підкреслив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2018 року Центральна виборча комісія ліквідувала 5 закордонних виборчих дільниць, утворених при українських дипустановах в РФ.

При цьому ЦВК змінила межі виборчих дільниць, створених при посольствах України в Грузії, Казахстані і Фінляндії, розширивши регіонами РФ, які були закріплені за ліквідованими дільницями.