остий апеляційний адміністративний суд встановив відсутність у позивачів порушеного права / фото УНІАН

Шостий апеляційний адміністративний суд (м. Київ) відмовив у задоволенні 4 позовів, якими оскаржувалось рішення Центральної виборчої комісії про ліквідацію 5 виборчих дільниць на виборах президента України на території Російської Федерації.

Про це повідомляє громадська мережа «ОПОРА».

Як зазначається, це рішення ЦВК було ухвалено 31 грудня 2018 року на підставі листа Міністерства закордонних справ України, направленого до ЦВК. МЗС обґрунтувало необхідність ліквідації виборчих дільниць наявністю істотних загроз та ризиків на території Російської Федерації для громадян України під час виборів президента. Після винесення рішень судом окремі з позивачів оскаржили їх у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного суду України. На рівні цього суду апеляція на рішення суду першої інстанції щодо ліквідації виборчих дільниць досі розглядається.

Відео дня

В ОПОРІ зауважують, що після ліквідації виборчих дільниць на території Росії відповідні виборці були закріплені за виборчими дільницями у Фінляндській Республіці, Грузії та Республіці Казахстан. Після такого розподілення загальна кількість виборців у дільницях в Грузії, Казахстані та Фінляндії становить 34 тис. 201 особу.

Позивачі окремо зверталися до Шостого апеляційного адміністративного суду з адміністративним позовом до ЦВК про визнання протиправною та нечинною її постанови щодо ліквідації виборчих дільниць на території Росії.

«За даними публічних повідомлень прес-служб політичних сил, позивачі були пов’язані з партіями «Опозиційний блок», «Наші» та ініціативою «Опозиційна платформа – За життя» або підтримані ними», - йдеться у повідомленні «ОПОРИ».

Читайте такожУкраїна не реєструватиме на виборах президента російських спостерігачів - Клімкін

За результатами розгляду 4 позовів Шостий апеляційний адміністративний суд встановив відсутність у позивачів порушеного права.

«Як зазначив суд, у матеріалах справи не підтверджено факти звернення виборців-позивачів із заявою про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси на закордонних виборчих дільницях у Російській Федерації та/або вони не надали переконливих доказів планів перебувати на території цієї іноземної держави у день голосування на виборах президента України. Фактично відсутність порушення прав та інтересів безпосередньо позивача стала ключовим аргументом суддів для відмови у задоволені позовів. В одному з рішень зазначається, що позивач не надав доказів порушення його прав як виборця, а лише посилався на плани партії «Наші» висунути його кандидатом на пост президента України», - інформують в «ОПОРІ».

Також повідомляється, що інші рішення не містять значної деталізації правових позицій суддів, крім визначення факту недоведеності порушення безпосередніх прав позивачів.

Після завершення розгляду справ у Касаційному адміністративному суді при Верховному суді України "ОПОРА" планує оприлюднити комплексний аналіз позицій сторін у виборчому спорі.