Ілюстрація \ REUTERS

У першому турі виборів президента України не вистачало справжніх політичних дебатів між кандидатами на посаду глави держави.

Читайте такожОБСЄ визнала вибори президента України конкурентними і вільними

Про це йдеться у спільних попередніх висновках і результатах Міжнародної місії зі спостереження за виборами президента України (до якої увійшли Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), Парламентська асамблея ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ), Парламентська асамблея НАТО (ПА НАТО) та делегація Європейського Парламенту).

Відео дня

«В цілому кампанія проходила мирно й конкурентно, кандидати могли проводити агітацію відкрито й без надмірних обмежень. Виборцям був запропонований великий вибір серед кандидатів, але не вистачало справжніх політичних дебатів між учасниками виборчих перегонів», - заявили спостерігачі.

«Більшість з 39 кандидатів не проводили жодних агітаційних заходів, що породило сумніви щодо їхніх справжніх намірів взяти участь у виборах. Деякі кандидати активно організовували агітаційні заходи, проводячи кампанію на території всієї країни», - зауважується у висновках.

Також зазначається, що найактивнішими у своїй виборчій агітації були чинний президент Петро Порошенко та лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

«Чинний президент здійснював поїздки країною у своїй офіційній ролі. Появи чинного президента на публіці розмивали межу між його офіційною посадою та роллю кандидата у президенти, що суперечить пункту 5.4 Документу Копенгагенської наради ОБСЄ 1990 року. Володимир Зеленський не провів жодної класичної зустрічі з виборцями, покладаючись на свої телевізійні та концертні виступи у якості актора і гумориста», - наголосили спостерігачі.

«Використання програм соціальної допомоги, підвищення заробітної плати та виплата премій, а також інші фінансові заохочення в якості засобів виборчої агітації були предметом широко розповсюджених звинувачень, що висувались проти чинного президента. Місія зі спостереження за виборами БДІПЛ спостерігала та отримувала повідомлення про випадки зловживання державними ресурсами кількома кандидатами на національному та місцевому рівнях», - йдеться у висновках.

Крім того, міжнародні спостерігачі «помічали і отримували інформацію про систематичну практику втручання державними інститутами та їхніми службовцями у хід кампанії, переважно чинним президентом».

В місії БДІПЛ спостерігали ознаки підкупу виборців та отримали велику кількість достовірних повідомлень про це з усієї країні.