В «Опорі» розповіли, якими за законом мають бути дебати / фото УНІАН

Дебати учасників другого туру президентських виборів мають відбутися «без будь-яких феєрверків, танців та груп підтримки».

Про це заявила глава правління "Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська, передає «Обозреватель».

«Дебати – це і проста, і складна тема. По-перше, ніхто не забороняє кандидатам проводити дебати де завгодно – на стадіоні, в цирку, в лікарні. Де їм заманеться. Але вони обидва повинні заплатити за це з виборчого фонду та робити тоді, що вони вважатимуть за потрібне. Але, з іншого боку, є офіційні дебати, які зобов'язаний організовувати громадський мовник, станом на зараз – незалежна мовна організація, яка визначає формат, ведучих, питання тощо», – пояснила Айвазовська.

Відео дня

Читайте такожУ Порошенка запевняють, що до кінця доби закриють усі вакантні місця за своєю квотою в ДВК

Вона зазначила, що з приводу дебатів на стадіоні можуть домовлятися між собою піарники та технологи обох штабів – виробити правила, визначити, кого туди пускати, а кого ні. «А закон передбачає, що суспільний мовник зобов'язаний організувати дебати, вони організовуються в останню п'ятницю перед днем ​​голосування, навіть з якого по який час, тобто в проміжку з 19:00 до 22:00. Під час їхнього проведення не можуть бути використані ніякі відео-, аудіоряди, агітаційні матеріали тощо. Тобто це стерильний формат, в якому одне проти одного стоять двоє кандидатів. І такі, які вони є – такі вони є. Без будь-яких феєрверків, танців, груп підтримки тощо», – наголосила Айвазовська.

В разі порушення цього формату українці будуть обирати на 100% емоцію, «а все ж таки хотілося б раціональність в цей вибір запустити», зазначила голова «Опори».

«Тому кандидати можуть організовувати дебати на стадіоні, це не заборонено, вони нічого не порушують, але громадський мовник зобов'язаний організувати у себе на майданчику дебати в тому форматі, який передбачений законом. Без агітації, без відео, без допомоги, без суфлерів, без піарників. Коли кандидат навпроти кандидата. Коли питання готують не технологи, а готує громадський мовник», – резюмувала Айвазовська.