Секретар Центральної виборчої комісії Наталя Бернацька / фото УНІАН

У Центральній виборчій комісії заявляють, що очікують на рішення Конституційного суду України щодо подання про неконституційність указу президента про розпуск Верховної Ради до завершення поточного виборчого процесу.

Про це секретар Центральної виборчої комісії Наталя Бернацька сказала в ефірі програми "ТСН" на телеканалі каналі "1+1".

Зокрема, її запитали про можливі правові наслідки від рішень судів за позовами щодо оскарження указу президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту.

Відео дня

Бернацька повідомила, що у Верховному суді розгляд позовів щодо оскарження указу президента триватиме за загальним строками - приблизно 60 днів. Однак секретар ЦВК наголошує, що виборчий процес не може бути зупинений, оскільки це прямо заборонено Кодексом адміністративного судочинства.

"Щодо подання 62 народних депутатів до Конституційного суду, яке відбулося сьогодні - дійсно, Конституційний суд розглядає дані подання зазвичай протягом шести місяців, але сенат або Велика палата Конституційного суду можуть ухвалити рішення, якщо це питання є вкрай важливим, скоротити ці строки до одного місяця", - сказала Бернацька.

Читайте такожЦВК просить парламент та уряд змінити порядок здійснення публічних закупівель

За її словами, у ЦВК щодо цього питання єдина позиція – незважаючи на те, яке саме рішення ухвалить Конституційний суд, "дуже важливо, аби воно було прийнято якнайшвидше".

Бернацька заявила про необхідність правової визначеності щодо указу, оскільки найближчим часом ЦВК змушена буде витрачати кошти державного бюджету для організації і проведення дострокових виборів до парламенту. "Для нас важливо розуміти, що ми діємо тільки в межах закону і на підставі указу, який вже не оскаржується", - заявила вона.

Також у неї запитали, чи ставитиметься під питання легітимність вже обраної Верховної Ради, якщо указ буде визнаний неконституційним.

"Питання в строках і коли це відбудеться. Дане рішення ми очікуємо до завершення виборчого процесу і до дня голосування, і, звичайно, з цим пов'язані його правові наслідки, але для нас вони стануть зрозумілими тільки тоді, коли ми побачимо юридичну позицію Конституційного суду і куди він нас спрямує. Чи дійсно він вкаже на конституційність чи неконституційність даного указу і, можливо, якісь подальші кроки будуть передбачені", - наголосила секретар ЦВК.

На питання, чи є ще причини, які можуть поставити під загрозу виборчий процес і проведення виборів, Бернацька відповіла, що для ЦВК критичним питанням є публічні закупівлі. "За цим календарним планом, який ми сьогодні затвердили, за 17 днів ми повинні закупити і виготовити виборчі бюлетені, а по факту процес публічних закупівель буде тривати 48 днів, і після цього він ще може бути оскарженим в Антимонопольному комітеті. Це лише один з прикладів, і ми доки не розуміємо, як без змін до закону можна 48 днів втиснути в 17", - сказала вона.

Вона нагадала, що сьогодні ЦВК звернулася до президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів з метою вирішення цього питання шляхом прийняття змін до закону.

Читайте такожЗмінити місце голосування для участі у виборах до Ради можна до 15 липня - ЦВК

Бернацька зазначила, що загроза зриву виборів існує, і, насамперед, це пов'язано з публічними закупівлями.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради восьмого скликання та призначення позачергових виборів на 21 липня.

23 травня указ набув чинності – документ було опубліковано в офіційному виданні "Урядовий кур'єр".

Сьогодні, 24 травня, представники "Народного фронту" внесли до Конституційного суду подання про неконституційність розпуску Верховної Ради, яке підписали 62 народних депутати.

Також сьогодні, згідно з затвердженим календарним планом організації та проведення парламентських виборів, стартувало подання документів до ЦВК для реєстрації кандидатів.