Брюссель. 22 квітня. УНІАН. Директор програми «Росія в регіональному та глобальному контексті» Фінського інституту міжнародних справ Аркадій МОШЕС вважає, що Європа перебуватиме в певній розгубленості від угоди між Україною і РФ про флот.

Про це він заявив у телефонному коментарі власному кореспонденту УНІАН у Брюсселі.

«Думаю, Європа перебуватиме зараз у певній розгубленості, тому що, думаю, європейських політиків здивує не сам факт розміну, а те, що це відбулося так швидко після виборів і після перших візитів, це Європу дещо застане зненацька», - сказав експерт.

Відео дня

Він зазначив, що на сьогоднішній день, складно говорити про те, яким чином факт підписання договору про продовження термінів перебування російського флоту на території України вплине на відносини Україна-ЄС, зазначивши, що можливі два варіанти.

Перший варіант – рішення Європи продовжити боротися за Україну, засноване на розумінні складної економічної ситуації в Україні, а також того, що нинішній час є чи не одним із найсприятливіших для вимоги від України реформ.

«Європа зрозуміє, що ніколи все одно сприятливіших умов для вимоги від України реформ не існувало, й тоді вона боротиметься за Україну не геополітичними методами, але тим не менш добиваючись реформ, прозорості, лібералізації, які безумовно рухатимуть Україну автоматично в бік зближення з Європою», - сказав А.МОШЕС.

Разом із тим, він не виключив й іншого варіанту, який буде заснований на аргументації того, що Україна зробила свій геополітичний вибір.

«Україна зробила свій вибір, це вибір у бік зближення з Росією, це вибір у бік геополітичного впливу Росії, відповідно Росія повинна брати на себе всю відповідальність за підтримку економічної стабільності в Україні. В Європі немало політиків, які готові сприйняти цю аргументацію», - сказав експерт.

Як повідомляв УНІАН, 21 квітня Президенти України та Росії Віктор ЯНУКОВИЧ і Дмитро МЕДВЕДЄВ підписали угоду про продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі. В обмін на цю угоду Україна добилася зниження ціни на російський газ на 30%, але не більше, ніж на 100 дол. за тисячу кубометрів.