Брюссель. 28 квітня. УНІАН. Голова партії “Фронт змін”, народний депутат України Арсеній ЯЦЕНЮК переконаний, що Україна має домагатися від країн ЄС виконання угоди про спрощення візового режиму.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це А.ЯЦЕНЮК сказав сьогодні українським журналістам.

“Давайте виконувати те, що є сьогодні в чинній угоді”, - зазначив він.

Відео дня

За словами А.ЯЦЕНЮКА, угода про спрощення візового режиму, яку він підписував в 2007 році від імені України, передбачала кілька важливих кроків вперед, серед яких, зокрема, видачу багаторазових віз терміном до 5 років, уніфікацію необхідних для отримання віз документів, запровадження процедури оскарження, введення пільгових категорій громадян, які мали отримувати візи безкоштовно, запровадження єдиного консульського збору в розмірі 35 євро.

“Я вважаю, що нам треба негайно приступити до реального виконання угоди від 2007 року”, - сказав А.ЯЦЕНЮК.

“А щодо конкретних прикладів, я приведу не десятки – сотні прикладів. На сторінці у Фейсбуці я розмістив інформацію, що їду до Брюсселя і попросив надати мені конкретні приклади, що відбувається. Там є що прочитати, я це оприлюдню”, - додав він.

Політик також навів приклад свого прес-секретаря Іванни КОБЕРНИК, яка супроводжує його в поїздці до Брюсселю.

“Іванна КОБЕРНИК, прес-секретар цілого ЯЦЕНЮКА, їде в Брюссель, подає документи на отримання візи, дають візу на 4 дні, одноразову, вартістю 100 дол. США. Це знаково. Тому нам треба обов’язково з нашими європейськими партнерами провести розмову щодо виконання угоди 2007 року”, - сказав лідер “Фронту змін”.

Разом з тим, він висловив думку, що Україні не варто переглядати рішення про скасування віз для громадян країн-членів ЄС, навіть не зважаючи на невиконання багатьма країнами-членами положень угоди про спрощення візового режиму.

“У нас є підписаний документ. Його треба негайно виконувати в повному обсязі, а не селективно”, - підкреслив депутат.

Відповідаючи на запитання щодо того, що колись при МЗС існував центр моніторингу ситуації з видачею віз українцям, політик лише розвів руками і зазначив: “Раніше був і колл-центр, я його тримав рік, передав його МЗС, загуло....”.

А.ЯЦЕНЮК також не виключив можливого негативного впливу на візові відносини з Україною ініційованого Францією та Італією перегляду Шенгенської угоди.

Разом з тим, він висловив переконання в тому, що ключовою для відносин в цій сфері має залишатися угода про спрощення візового режиму.

“Те, що вони будуть переглядати внутрішні процедури – ок, тільки у нас все написано, які наші двосторонні відносини”, - сказав політик.

Як повідомляв УНІАН, Україна та ЄС підписали угоду про спрощення візового режиму в червні 2007 року. Вона набула чинності з 1 січня 2008 року.

26 квітня цього року Франція та Італія виступили з ініціативою переглянути Шенгенську угоду з тим, щоб надати країнам-членам право відновлювати прикордонний контроль на внутрішніх кордонах, у разі проблем з припливом мігрантів через один із зовнішніх кордонів.