Ілюстрація REUTERS

Українські підприємства за перші десять місяців поточного року експортували на ринок Європейського Союзу аграрної продукції на 4,69 млрд дол., що на 41% більше, ніж у січні-жовтні минулого року, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України з посиланням на першого заступника голови відомства Максима Мартинюка.

Читайте такожПорошенко схвалив приєднання України до конвенції про правила походження товарів ЄС

«У розрізі конкретних товарів, крім традиційно сировинних, які формують український експорт, я виділив би мед, експорт якого за підсумками цього року очікується на рівні 60 тис. тонн, що вдвічі більше, ніж минулого, і широкий асортимент органічної продукції, яка в основному експортується до європейських країн», - цитує прес-служба Мартинюка.

Відео дня

Згідно з повідомленням, за звітний період Україна імпортувала з ЄС продукції на 1,79 млрд дол. Найбільше вітчизняні підприємства закуповували в Європі різні продукти харчування (екстракти та концентрати кави, чаю і готові продукти на їх основі, готові соуси та ін.), тютюн і тютюнові вироби, шоколад і продукти з какао бобів.

Прес-служба додала, що зовнішньоторговельний оборот між Україною і країнами ЄС за десять місяців 2017 року збільшився на 32,2% порівняно з аналогічним періодом 2016 року і становив 6,5 млрд дол. Позитивне сальдо збільшилося на 65,5% - до 2, 9 млрд дол.

У відомстві нагадали, що загалом у січні-жовтні поточного року Україна збільшила експорт продукції сільського господарства та харчової промисловості на майже 23% проти аналогічного періоду минулого року - до 14,7 млрд дол. Основними експортними продуктами за звітний період стали соняшникова олія, кукурудза, пшениця, насіння ріпаку, соя, м'ясо і субпродукти свійської птиці. Імпорт становив 3,6 млрд дол.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства агарної політики і продовольства, українські сільгоспвиробники минулого року поставили на ринки Європейського Союзу аграрну продукцію на суму 4,242 млрд дол., що на 1,6% більше, ніж роком раніше. Таким чином, ринок ЄС у 2016 році зайняв 27,5% у загальній структурі аграрного експорту. Водночас частка країн Азії становила 45,9% (7,099 млрд дол.), Африки - 15,7% (2,424 млрд дол.), СНД - 7,7% (1,185 млрд дол.) і США - 0,3 % (44,9 млн дол.).

Додаткові торгові преференції Європейського Союзу для України, остаточно затверджені Європейським парламентом 13 вересня, набули чинності 1 жовтня, за винятком лібералізації експорту ячменю, пшениці і кукурудзи - ці преференції набудуть чинності 1 січня.

Згідно з досягнутими домовленостями, квоти на томати, пшеницю, кукурудзу і мед було збільшено, але не в тому обсязі, як раніше це пропонувалося Єврокомісією. Сечовину з пропозицій виключено. Зокрема, встановлено такі річні квоти: для меду - 2,5 тис. тонн, томатів оброблених - 3 тис. тонн, пшениці - 65 тис. тонн, кукурудзи - 625 тис. тонн, ячменю - 325 тис. тонн. Преференції будуть запроваджені на строк до трьох років як доповнення до Угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі.