Apple вимагає заборонити використання сторонніх платіжних систем у Fortnite / фото REUTERS

Apple подала в окружний суд Каліфорнії зустрічний позов проти студії Epic Games. Компанія звинувачує розробників Fortnite в умисному порушенні правил магазину App Store і вимагає відшкодувати збитки за порушення контракту.

Читайте такожЕпічна битва. Навіщо геймерів змушують воювати проти Apple та Google

Як повідомляє видання CNBC, у своєму позові Apple хоче, щоб Epic Games сплатила відсотки з прибутків, які отримала в Fortnite через власну платіжну систему в обхід сервісного збору App Store.

"Epic зображує з себе сучасного корпоративного Робіна Гуда, але насправді це багатомільярдна компанія, яка не бажає платити за вигідні послуги, які отримує від App Store," – йдеться в заяві Apple.

У своєму позові Apple стверджує, що Epic Games заробила в App Store понад $600 мільйонів завдяки Fortnite. Хоча раніше аналітична компанія Sensor Tower опублікувала звіт, в якому говориться, що Fortnite в App Store заробив $1,2 мільярда.

До того ж Apple вимагає в судовому порядку заборонити використання сторонніх платіжних систем як у Fortnite, так і в інших додатках.

Конфлікт Epic Games з компанією Apple

Кадр з ролика Epic Games / скріншот
  • 13 серпня 2020 року Epic Games додала в Fortnite власну платіжну систему, щоб отримувати всі прибутки від гри та не платити 30% сервісного збору компанії Apple.
  • Дії розробників стали прямим порушенням правил App Store. Apple в той же день заявила про порушення і видалила Fortnite зі свого магазину.
  • У відповідь компанія Epic Games подала позов проти Apple, однак фінансової компенсації не зажадала.
  • Epic Games незадоволена високим відсотком сервісного збору App Store, який розробники змушені платити Apple.
  • Студія назвала Apple монополістом, звинувативши в тому, що компанія забороняє встановлювати на iPhone додатки зі сторонніх магазинів.
  • У відповідь на позов Apple видалила з App Store акаунт Epic Games, через що компанія втратила можливість завантажувати в магазин оновлення та нові ігри.
  • Перше судове слухання у справі Epic Games проти Apple відбулося 24 серпня. Суддя визнала, що автори Fortnite навмисно порушили правила App Store. Втім, це був очевидний факт, оскільки Epic Games склала і подала позов до суду в той же день, коли Fortnite видалили з App Store. Крім того, в цей же день розробники випустили ролик, в якому обіграли знамениту рекламу комп'ютерів Mac і назвали Apple монополістом.

Ролик Epic Games

Друге судове слухання у справі Epic Games проти Apple призначено на кінець вересня.