ГТА 6: дата виходу і що відомо про саму шосту частину / Скріншот з інтернету

Наступну частину Grand Theft Auto офіційно представлять на початку грудня. Тоді ж покажуть перший трейлер і можливо оголосять дату виходу. Анонс довгоочікуваного екшену присвятять 25-річчю компанії-розробника Rockstar Games.

В очікуванні грудня зібрали в одному матеріалі все, що відомо про майбутню GTA 6 й чому її вихід вважається однією з найочікуваніших подій в ігровому календарі.

Фактично, анонс GTA 6 відбувся ще в лютому 2022 року, коли Rockstar Games підтвердила, що нова частина "знаходиться в активній розробці". Влітку 2022-го материнська компанія Rockstar, Take-Two Interactive, відзвітувала, що розробка "йде повним ходом". І додала, що Rockstar Games "сповнена рішучості знову встановити творчі орієнтири для серії, нашої індустрії і всього розважального сегмента".

Відео дня

Великий злив GTA 6 – що ми дізналися

Rockstar Games рідко ділиться інформацією про свої майбутні ігри. Мабуть, комусь ця неквапливість набридла і 18 вересня 2022 року стався, мабуть, найбільший витік даних в історії ігрової індустрії, внаслідок якої в мережі з'явилися десятки відеороликів й скріншотів з тестової версії GTA 6.

Для "Рок-зірок" подібне стало справжній кошмаром. Втім, вони не стали заперечувати і підтвердили факт злому, зазначивши, що ролики з витоків демонструють застарілу версію гри (на деяких матеріалах зазначено, що збірка датована 2021). Незважаючи на масштаб витоку, в Rockstar підтвердили, що вона ніяк не вплинула на розробку.

Природно, за декілька років розробки деталі сюжету й геймплейні механіки гри могли змінитися, тому інформацію з витоків варто сприймати з розумною часткою обережності.

Сеттінг та сюжет GTA 6

Місце дії GTA 6 була одним з найгарячіших топіків обговорення, і, майже точно, ми повернемося в Вайс-Сіті. У злитих відео GTA 6 помітили логотип підземної залізничної системи з написом "Vice City Metro", а особливо пильні глядачі вгледіли знайомі місця з GTA 3: Vice City, такі, як клуб "Малібу", готель "Оушен-В'ю" і маленьке Гаїті.

GTA 6: все, що відомо про одну з найочікуваніших ігор сучасності

Один з головних ігрових інсайдерів Джейсон Шрайер теж підтвердив, що в грі з'явиться Вайс-Сіті – проте його сучасний варіант, а не версія 80-х. В одному з геймплейних відео дійсно можна помітити перехожих зі смартфонами в руках і сучасному одязі. Події ж GTA:Vice City відбувалися в 1986 році.

Хоча остаточний варіант карти GTA 6 ми не знаємо, вересневий витік припускає, що ігровий простір вийде за межі Вайс Сіті. Версія міста з гри 2002 року базувалася на Маямі (США), а версія GTA 6 просунеться далі на південь до Еверглейдс (болотиста місцевість) та Флорида-Кіс (тропічні острови) – інших знакових місць штату Флорида. В оригінальній GTA: Vice City вони згадувалися в радіопередачі, але в самій грі не показувалися.

Загалом очікується, що карта GTA 6 буде набагато більше, ніж в п'ятірці. Якщо площа ігрового світу в GTA 5 становить приблизно 80 квадратних кілометрів, то за деякими даними в 6-ці ця цифра зросте до 200. Правда, скільки з них будуть доступні для вивчення, точно невідомо.

Головні герої GTA 6 –  сучасні Бонні і Клайд

Різні джерела ще до витоку стверджували, що в новій GTA буде два головних герої і вперше для цієї серії одним з них буде жінка. Навіть відомі їхні імена –  Джейсон і Люсія, і, судячи з усього, в гру повертається система зміни персонажів з GTA 5.

GTA 6: все, що відомо про одну з найочікуваніших ігор сучасності

В одному з витеклих роликів показано, як вони разом грабують закусочну: гравець управляє одним з персонажів, а іншим управляє штучний інтелект. В іншому ролику видно, як персонажі міняються місцями – причому відбувається це миттєво, а не з затримкою, як в GTA 5.

Передбачається, що лінія героїв буде заснована на історії Бонні й Клайда, відомих грабіжників, що діяли за часів Великої депресії США. Подібно до них, Джейсон і Люсія будуть грабувати банки і вибудовувати свою злочинну імперію.

Що відомо про геймплей GTA 6

Ігровий процес GTA 6 заснований на напрацюваннях 5-ї частини й Red Dead Redemption 2. Як і в попередніх GTA, гравцям належить зануритися у відкритий світ, використовувати вогнепальну зброю, здійснювати грабежі в магазинах і керувати автомобілями.

У витеклих відео також були помітні деякі нові механіки. Наприклад, в грі з'явиться стелс – в одній з демонстрацій персонажі повзали в положенні лежачи і навіть ховали тіла, щоб їх не запримітили. Також з'являться нові предмети для поліпшення здоров'я, зокрема, знеболюючі.

GTA 6 задасть новий стандарт для ігор і не тільки

У перших двох частинах франшизи використовувався характерний вид зверху вниз, а в Grand Theft Auto III був здійснений перехід до 3D-графіки. У наступних частинах Rockstar вкладала кошти в розвиток кінематографічного стилю, залучаючи відомих кіно-акторів і посилюючи кіношність розповіді.

GTA 6: все, що відомо про одну з найочікуваніших ігор сучасності

Оскільки конкуренція в жанрі голлівудських ігор за останнє десятиліття значно зросла (чого тільки варта The Last Of Us 2), гравці будуть очікувати від Rockstar підвищення власних стандартів і стандартів індустрії. Глава Take-Two теж впевнений, що GTA 6 задасть нову планку для всіх видів розваг, включаючи кіно.

Є декілька побоювань

Деякі інсайдери говорили, що на момент виходу GTA 6 буде помірно масштабної, а карта буде доповнюватися новим контентом і змінюватися з оновленнями приблизно так само, як це реалізовано в Fortnite. А з огляду на величезний успіх GTA Online, Rockstar напевно зроблять великий акцент на онлайн-інтеграції, яка не дуже подобається гравцям.

Також, є побоювання, що новий напрямок і відхід Дена Хаузера, одного із засновників Rockstar, вплинули на тон нової частини. Цілком можливо, вона буде менш сатиричною і гострою в порівнянні з попередніми частинами.

Коли вийде GTA 6 та на яких платформах

Фінансові звіти Take-Two (власник Rockstar) указують, що реліз шостої частини GTA відбудеться "в період з квітня 2024 по березень 2025 року". Разом з тим інсайдери впевнені, що гра вийде вже восени 2024 року.

Витеклі кадри геймплея місцями були "кривими" і рясніли помилками, а Rockstar пообіцяла випустити гру в належному вигляді, "коли вона буде готова". При цьому розробники не відчувають гострої потреби в спішному випуску: GTA 5 все ще добре продається, а GTA Online приносить більше грошей, ніж будь-коли.

Вересневі матеріали містили згадки девкіта PS4, але малоймовірно, що гра вийде на минулому поколінні консолей. За джерелами надійного інсайдера Тома Хендерсона, GTA 6 розробляють тільки для ПК, Xbox Series і PlayStation 5. Також малоймовірно, що ПК-версія знову запізниться і вийде через кілька років після консольних.

А поки ми чекаємо перший трейлер GTA 6: він, нагадаємо, вийде на початку грудня. Ніяких конкретних дат розробник не називає, але, по всій видимості, ролик покажуть на церемонії відкриття The Game Awards 2023, запланованої на 7 грудня.

Вас також можуть зацікавити новини: