Найкраща гра Фоллаут: у що пограти після перегляду серіалу / фото Amazon

Для шанувальників Fallout настав захопливий час: Fallout 5 підтверджено серед майбутніх ігор Bethesda, що знаходяться на стадії розроблення, а однойменний серіал від Amazon став справжнім хітом. Ба більше, на тлі виходу серіалу значно зріс онлайн в ігрової серії.

Але для тих, хто познайомився з "Фолаутом" тільки завдяки серіалу, може бути складно зрозуміти, у що варто пограти, оскільки серії вже понад 25 років. Проте все не так складно, як здається – кожна частина Fallout існує сама по собі, а це значить, що вам не потрібно починати з самого початку.

Серія Fallout зарекомендувала себе як одна з найкращих ігрових франшиз у жанрі RPG, відома своїм чорним гумором, жорстокими боями і сюжетом із вихідцем зі сховища. Ми вибрали деякі з наших улюблених Fallout і пояснили, чому вам варто зіграти в них.

Fallout: New Vegas

  • Рік випуску: 2010.
  • Доступно на: ПК, PS3, PS4/PS5 (завдяки зворотній сумісності), Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X|S.

Ми починаємо з Нью-Вегаса, який багато хто називає квінтесенцією Fallout. Ви граєте за безіменного кур'єра, якого застрелили і кинули помирати під час нібито звичайної доставки. Але насправді все набагато серйозніше.

New Vegas – ідеальний приклад того, якою має бути рольова гра – з величезною кількістю розгалужених сюжетних ліній і квестових шляхів, а також багатим і небезпечним відкритим світом, що сповнений унікальними персонажами та ворогами. Усе це робить гру Obsidian ідеальною відправною точкою для знайомства із серією.

Єдина серйозна проблема New Vegas полягає в тому, що версія для ПК відома своїми помилками і збоями, втім, ці проблеми можна легко розв'язати, встановивши моди, які випускає спільнота і донині.

Fallout 4

  • Рік випуску: 2015.
  • Доступно на: ПК, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S.

Дія Fallout 4 відбувається в Массачусетсі. У центрі сюжету – довоєнна пара, яка пережила ядерний апокаліпсис, будучи кріогенно-замороженою в одному з підземних сховищ "Волт-Тек". Залежно від того, за кого ви вирішите грати, через два століття ваш персонаж прокидається і виявляє, що їхнього маленького сина викрали вчені з Інституту, загадкової фракції високих технологій.

Порівняно з тим же "Нью Вегасом", 4 вирізняється кращою графікою, перестрілками і є єдиною грою, в якій присутня улюблена фанатами система будівництва поселень. Не варто також і забувати про численні моди, які розширюють гру, додаючи кастомні матеріали, роблять гру ще цікавішою та об'ємнішою.

До речі, 25 квітня для Fallout 4 вийде безкоштовний некстген апдейт, який значною мірою переробить четвірку, підвищить частоту кадрів і додасть повноцінну підтримку Steam Deck.

Fallout 76

  • Рік випуску: 2018.
  • Доступно на: ПК, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S.

Fallout 76, єдина багатокористувацька гра в цьому списку, не схожа на жодну іншу гру Bethesda. По суті, це пісочниця в стилі GTA Online, де треба будувати бази і битися з іншими гравцями. Цікаво, що у ній минуло всього 25 років після ядерної війни (далеко від звичайної 200-річної перерви), а це означає, що нам показано раніше невидимий бік апокаліпсиса.

Давні шанувальники серії, найімовірніше, пропустили Fallout 76 через проблемний запуск у 2018 році, але завдяки різним безплатним розширенням і патчам, тепер гра знаходиться у оптимальній формі. Якщо у вас є друзі на прикметі, готові вивчати Пустки, багато годин веселих пригод забезпечені. А ось поодинці тут легко занудьгувати.

Fallout 3

  • Рік випуску: 2008.
  • Доступно на: ПК, PS3, PS4/PS5 (завдяки зворотній сумісності), Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X|S.

Минуло 16 років відтоді, як Bethesda випустила Fallout 3, багато в чому революційну гру, оскільки в ній тактичний покроковий бій принесли в жертву тривимірному вигляду від першої особи. Також це була перша гра, в якій було представлено динамічну систему націлювання VATS, яка відтоді з'являлася в кожній новій грі.

Сьогодні трійка тримається напрочуд добре, багато в чому завдяки багатому світу, який є ретельно деталізованою візуалізацією постапокаліптичного Вашингтона. Ви граєте за втікача-вихідця зі Сховища, який шукає свого батька, але швидко втягуєтесь у битву між давніми антагоністами Анклавом і Братством Сталі.

Fallout

  • Рік випуску: 1997.
  • Доступно на: ПК.

Хоч і останній, але не менш важливий: найперший Fallout заклав основи ретрофутуристичного світу, який ми всі знаємо і любимо. Дія гри відбувається в 2161 році. Притулок 13 – це місце, де ви оселитеся, і коли сховище опиниться під загрозою, ви вирушите в Пустку, щоб захистити його.

Вона, як і Fallout 2, ізометрична, і в неї трохи незручно грати за сьогоднішніми мірками через незвичне управління та заплутаний інтерфейс, але якщо ви зможете подолати це, то на вас чекає чудова гра.

Вас також можуть зацікавити новини: