Чоловіки мають більш високий ризик госпіталізації через грип, каже Супрун / фото УНІАН

Існує стереотип, що чоловіки під час хвороби - застуди чи грипу - сильно "переграють" свої симптоми та часом здаються занадто безпорадними. Тому дружинам, мамам та бабусям доводиться доглядати за ними, наче за дітьми.

Є феномен, що пояснює таку поведінку — "чоловічий грип", коли чоловіки схильні "перебільшувати" симптоми застуди, невеликої слабкості чи легкі симптоми грипу, в більшості випадків навіть демонструвати відверту безпорадність. Для жінок цей стан має свою назву — звичайна застуда, пояснює на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Читайте такожЗахворюваність на грип в Україні трохи знизилась – МОЗ

Відео дня

Дослідники шукають наукове підґрунтя цього феномену. Адже деякі хвороби та стани дійсно відрізняються між чоловіками та жінками. Поки великих репрезентативних досліджень на цю тему немає. 

"Жінки можуть мати іншу реакцію на вакцини, які захищають від грипу. В дослідженні щеплення від грипу викликало більше місцевих і системних реакцій та кращу імунну відповідь у жінок. Тестостерон може відігравати певну роль в цьому процесі, оскільки чоловіки з вищим рівнем тестостерону мали більш низький рівень антитіл", - розповіла Супрун.

Також, за її словами, в одному з досліджень, в якому аналізували дані за 6 років — дорослі чоловіки мали більш високий ризик госпіталізації через грип, ніж жінки.

Крім того, було виявлено, що чоловіки частіше помирають від грипу у порівнянні з жінками, незалежно від інших наявних захворювань.

"В цілому науковці схиляються до того, що різниця у хворобі та відчутті симптомів може виникати через гормональні відмінності. Втім, ще потрібно багато досліджень, аби краще дослідити ці відмінності та їхній вплив на імунну систему", - підсумувала в.о. глави МОЗ.

Раніше у МОЗ повідомили, що в Україні немає епідемії грипу, проте епідемічні пороги перевищені в Хмельницькій, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській, Луганській, Донецькій, Одеській областях.